StoryEditor
poplave u sloveniji

Slovenija pod vodom: Vojska aktivirala poseban plan, ima i mrtvih

Piše desk  /  04.08.2023., 12:19h

Obilne kiše još su sinoć počele u Sloveniji, a jutros su poplavljena mnoga mjesta diljem zemlje. Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje.

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu.

U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za promet, rijeke su već prešle korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i brojna klizišta, rekli su danas za STA iz slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje u Sloveniji.

Policijska uprava Ljubljana priopćila je o jednom smrtnom slučaju. No još nisu sigurni je li povezan s poplavama.

"Danas nešto  iza 6 sati obaviješteni smo o pronalasku mrtve osobe na području Kamnika. Prema do sada poznatim informacijama, radi se o starijoj osobi koja je pronađena ispred kuće. Uzrok smrti još nije poznat, niti je potvrđeno da je riječ o posljedicama poplava. Budući da je područje poplavljeno, policija i spasilačke službe još nisu na terenu", objavili su.

Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar obrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan Vihra. Time je predviđeno aktiviranje snaga slovenske vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmjera i osigurana pomoć vojnika slovenske vojske sustavu zaštite od prirodnih i drugih nesreća. “Ako ne bude išlo drugačije, spašavat ćemo i blindiranim vozilima”, rekao je.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:02