StoryEditor
velike poplave u sloveniji

Slovenija pod vodom: Potopljena sela, bujice nose automobile

Piše desk  /  04.08.2023., 09:25h

Zbog obilnih kiša rijeke su nabujale i izazvale poplave u dijelovima Slovenije. Slovenska agencija za okoliš je izdala crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju. Brojne ceste su poplavljene, a u pojedinim mjestima stanovnici su ostali odsječeni.

Gradaščica i Poljanska Sora već su pod vodom. Značajniji val sljedećih će se sati kretati nizvodno Savinjom, Kamniškom Bistricom i Gradaščicom. Na području općine Kamnik proglašena je opća opasnost, javlja 24ur. Društvene mreže preplavile su snimke bujičnih poplava. 

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati daljnji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju, koje vrijedi danas do ponoći. Prema podacima Arsa, već je u 24 sata ponegdje na sjeveru, sjeverozapadu i dijelu središnje Slovenije palo puno kiše. 

Neurje.si objavilo je snimke i poplavljenih područja na Facebooku.

Padaline mjestimice otežavaju i promet, pojedine ceste u zemlji neprohodne su zbog poplavljenih kolnika. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od 1000 nesreća.

Oborine su već u večernjim satima zahvatile dio zemlje i izazvale probleme, posebice u Koruškoj i Gorenjskoj. Na području Žirova pokrenulo se nekoliko klizišta, a mjesto je ostalo praktički odsječeno od svijeta, jer su ceste bile poplavljene i ispunjena. Rijeke Sora i Račeva već poplavljuju. Nekoliko objekata je poplavljeno.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 11:33