StoryEditor
rat u ukrajini

Slovenija od Moskve zatražila naknadu štete za uništen konzulat

Piše hina  /  02.03.2022., 18:57h
Slovenija je u srijedu veleposlaniku Rusije u Ljubljani uručila prosvjedno notu zbog uništenja prostorija slovenskog konzulata u Harkivu i ponovo mu izrazila svoju osudu ruske agresije na Ukrajinu te zatražila naknadu.

Ministarstvo vanjskih poslova danas je ponovo pozvalo na razgovor ruskog veleposlanika Timura Eyvazova kome je državni tajnik Gašper Dovžan uručio prosvjednu notu sa zahtjevom za ispriku i naknadu štete, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

U napadu na povijesnu jezgru Harkiva, gdje ima mnogo stambenih zgrada, u utorak je uništena i upravna zgrada na središnjem trgu u kojoj je bio slovenski konzulat. Počasni konzul Anatolij Bondarenko nije ozlijeđen u napadu i na sigurnom je.

Slovenija najoštrije osuđuje nedopustiv čin i vojnu agresiju Ruske Federacije na suverenu državu, priopćilo je ministarstvo, povodom napada Rusije na Ukrajinu i nastavka napada na ukrajinske gradove.

Kako se dodaje u priopćenju, riječ je o grubom kršenju međunarodnog prava i ljudskih prava, a uništavanje civilnih ciljeva predstavlja ratni zločin.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 23:17