StoryEditor
"sarajevo safari"

Slovenci snimili stravični dokumentarac o ratu u BiH: "Bogati stranci su dolazili u okolinu Sarajeva u ´lov na ljude´"

Piše desk  /  03.09.2022., 08:40h

Dokumentarni film “Sarajevo safari” slovenskog redatelja i scenarista Mirana Zupaniča progovara o do sada potpuno nepoznatoj temi koja graniči sa zdravim razumom.

U filmu se, naime, tvrdi da su bogati stranci dolazili na položaje Vojske Republike Srpske u okolini Sarajeva kako bi se bavili “lovom na ljude”. Preciznije, s tih su položaja pucali po gradu i ubijali civile.

“Koliko znam, naš je film prvi koji javnosti otvara tu stravičnu priču. Prema svjedočenjima, u organiziranju ‘safarija’ sudjelovali su pojedini pripadnici Vojske RS-a i Vojske Jugoslavije. Tko konkretno i na kojoj razini zapovijedanja, ili možda čak političkog odlučivanja, ne znam. O ulozi vlasti na Palama nemam informacija”, kaže redatelj  Miran Zupanič za Al Jazeeru.

“Beograd je tada imao normalne avionske veze s inozemstvom, a dalje je postojao specijalan logistički aranžman. Jedan izvor kaže da su ih iz Beograda vozili helikopterom Vojske Jugoslavije do Pala, prema drugom su ih transportirali cestama. Viši po rangu, moćniji i bogatiji su vjerojatno imali udobnije uvjete za putovanje do Sarajeva.”

On dodaje da nije potvrđeno kako su u tom ubijanju sudjelovali bogati državljani s prostora bivše Jugoslavije, ali navodi Amerikance, Kanađane, Ruse i Talijane kao sudionike “sarajevskog safarija”. Osim toga, kaže kako su u pitanju bile velike svote:

“Jedan svjedok tvrdi da su tarife bile više ako su pogodili dijete. Taj isti svjedok, koji je i sam bio više puta prisutan na tom lovu na ljudske glave, kaže da se najviše pucalo s područja Grbavice. U karijeri sam snimio mnogo filmova, a nijedan nije bio ni približno tako mračan kao taj. Tako crn i tako pesimističan…”

Dnevnik.ba

01. prosinac 2023 17:00