StoryEditor
balkanska ruta

Slovenci skidaju žicu na granici s Hrvatskom

Piše hina  /  08.07.2022., 20:44h

Slovenska vlada u petak je donijela odluku o početku uklanjanja protumigrantskih prepreka s granice prema Hrvatskoj, kazala je nakon sjendice vlade ministrica unutarnjih poslova Tatjana Bobnar.

"Ograda je bila postavljena kao privremeni instrument i neprihvatljivo je da postane trajan element migracijske politike", kazala je  Bobnar na konferenciji za novinare u Ljubljani

Nova vlada uvest će učinkovit sustav azila za sve koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a migracije su stalna pojava u suvremenim društvima i ne pojavljuju se samo u kriznim vremenima, rekla je.

Prema planu ministarstva unutarnjih poslova, navela je Bobnar, pripadnici slovenske vojske počet će uklanjati žičanu ogradu u drugoj polovici idućeg tjedna.

Predviđa se da će se angažmanom vojske tako dnevno moći skinuti oko 200 dužinskih metara ograde, što znači da bi ona mogla biti potpuno demontirana s granice prema Hrvatskoj  u 150 radnih dana, kazala je slovenska ministrica unutarnjih poslova.

Vlada je oformila posebno savjetodavno tijelo za pitanje migracija u kojemu su i predstavnici nevladinih udruga i ono je već održalo svoj prvi sastanak, rekla je.

"Svi sudionici sastanka složili su se da ovo tijelo otvara perspektivu za stabilnu i konzistentnu migracijsku politiku koja se obraća svima i širi polje slobode, demokracije i ljudskih prava", dodala je Bobnar.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:38