StoryEditor
povratak normalnosti

Slovačka ministrica kulture Šimkovičová: ‘LGBTI+ organizacije više neće parazitirati na novcu iz resora za kulturu‘

Piše Fena  /  15.01.2024., 10:31h

Ministarstvo kulture Slovačke će smanjiti financiranje Pride događaja i obrazovanja koje pokriva LGBTI+ teme, rekla je ministrica kulture Martina Šimkovičová, piše Euractiv.

- LGBTI+ organizacije [... ] više neće parazitirati na novcu iz resora za kulturu. Ja to sigurno neću dozvoliti pod mojim rukovodstvom - napisala je Šimkovičova u priopćenju ministarstva.

Ministrica je rekla kako "odbacuje progresivnu normalizaciju" i kako je njena osnovna ideja budućeg rada resora "povratak u normalnost".

NVO Saplinq, koju je Šimkovičova također napala u svom govoru, njenu izjavu smatra pokušajem “cenzure i diskriminacije”.

- Zgroženi smo što ministrica javno napada određenu manjinu i određenu nevladinu organizaciju, s kojom državni organi do sada nisu imali problema - reagirao je direktor Saplinqa Robert Furiel.

Organizacija je priopćila da već 12 godina "dopunjuje i zamjenjuje državu u zaštiti i obrani ljudskih prava LGBTI+ osoba", te da osobne sklonosti ministrice ne mogu biti jedini kriterij hoće li država nešto podržati ili ne.

U studiji istraživačkog centra GLOBSEC iz 2023. godine, 63% Slovaka se protivilo izjavi da prava LGBTQ+ osoba, kao što je pravo na brak, trebaju biti zajamčena.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:47