StoryEditor
ROBERT FICO

"Slovačka ima veće probleme od pitanja pomoći Ukrajini!"

Piše hina  /  01.10.2023., 17:17h

Robert Fico čija je stranka SMER-SSD izašla kao pobjednica subotnjih parlamentarnih izbora, rekao je u nedjelju da Slovačka ima većih problema od "pomoći Ukrajini" i da će učiniti sve što može kako bi pokrenuo mirovne pregovore, ali je dodao da je njegova pozicija nepromijenjena

"Smatramo da je Ukrajina jedna golema tragedija za sve. Ako SMER dobije mandat za sastav nove vlade... učinit ćemo sve što možemo kako bismo organizirali mirovne pregovore što je prije moguće", rekao je bivši slovački premijer na konferenciji za novinare.

Robert Fico, koji je dosad tri puta bio premijer, zalagao se tijekom kampanje za okončanje vojne pomoći Ukrajini.

U nedjelju je naglasio da je spreman na pomoć Ukrajini u humanitarnim pitanjima ili obnovi, ali da je stajalište o oružju poznato i nepromijenjeno.

Rekao je i da se smjer slovačke vanjske politike neće mijenjati, ali da to ne znači da "ne možemo biti kritični prema nekim pitanjima EU-a".

Kazao je da će pričekati da mu predsjednica da mandat za sastav nove vlade, ocjenjujući da bi koalicijski pregovori mogli trajati najmanje dva tjedna.

Njegova je stranka dobila 23 posto glasova, ispred Progresivne Slovačke s 18 posto.

Fico je morao odstupiti 2018. nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o potpori Ukrajini, dok blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:35