Article_Top_970x250

Sloboda medija ugrožena širom svijeta, uključujući i Europsku uniju

webinar

Sloboda medija ugrožena širom svijeta, uključujući i Europsku uniju

lis 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sloboda medija je ugrožena širom svijeta uključujući i Europsku uniju - izjavio je glavni tajnik Saveznog ministarstva za Europu i vanjske poslove Austrije veleposlanik Peter Launsky-Tieffenthal otvarajući današnji webinar o temi "Sigurnost i nezavisnost novinarki i novinara".

- Međunarodna zajednica mora pojačati napore kako bi okončala rasprostranjenu praksu nekažnjavanja napada na novinare - naglasio je Launsky-Tieffenthal, prenosi Fena.

Dodao je da je tijekom svoje karijere održavao kontakte s mnogim hrabrim novinarima i postao vrlo svjestan izazova s kojim se ponekad susreću, posebno ako je tema njihove istrage politički osjetljiva.

- Zahvaljujući posvećenosti novinara svima su nam dostupne neophodne i važne informacije o temama koje utječu na naše živote. Novinari rasvjetljuju slučajeve nasilja, mučenja, diskriminacije, korupcije i zloupotrebe moći čime stvaraju platformu za one čiji se glas inače ne bi čuo, a pojedince i institucije čine odgovornim za svoje postupke - rekao je Launsky-Tieffenthal.

Naveo je da se nijedna zemlja ne može demokratski razvijati bez mogućnosti za slobodno izražavanje mišljenja i ideja, zbog čega se mediji često nazivaju četvrtim stubom demokracije.

- Sloboda medija je ključna za promociju i zaštitu ljudskih prava i značajno doprinosi političkoj stabilnosti, a ipak svjedočimo zabrinjavajućem porastu uhićenja, ubojstva i proganjanja novinara i medijskih radnika, posebno žena - istakao je Launsky-Tieffenthal.

Ministar Velike Britanije za Južnu Aziju i Commonwealth Tarik Ahmad kazao je u svom obraćanju da je sloboda medija ključna za funkcioniranje demokracije, te osnova za ekonomski prosperitet i društveni razvoj.

- Ipak, sloboda medija se napada širom svijeta, a pandemija koronavirusa je pojačala postojeće prijetnje slobodnim i nezavisnim medijima - naveo je Ahmad.

Podcrtao je da je Velika Britanija snažno opredijeljena da bude predvodnik u slobodi medija globalno i zato se u studenom 2018. pridružila Kanadi u pokretanju kampanje za slobodu medija. 

Webinar je održan u organizaciji Saveznog ministarstva za Europu i vanjske poslove Austrije, te ambasada Velike Britanije i Kanade u Beču.

Dnevnik.ba

Tagovi: