StoryEditor
MARIO KARAMATIĆ:

"Sljedećih dana ćemo odrediti pravac. Hoćemo li svoj dio zvati Herceg-Bosna ili drugačije, najmanje je bitno..."

Piše desk  /  28.03.2022., 14:23h
Mario Karamatić dao je intervju za faktormagazin.ba, izdvajamo najzanimljivije dijelove.

"Pregovori su propali očekivano, barem što se mene tiče. Teško je pregovarati s nekim tko se ne želi dogovoriti kao što je to ovdje bio slučaj. Uvjeren sam da bi bošnjački pregovarači, i da smo pristali na politički suicid umanjenjem ovlasti Doma naroda, tražili još neki novi ustupak i tako u nedogled. Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči je to što je ubrzan proces reorganizacije BiH iz nefunkcionalnog međunarodnog protektorata u funkcionalnu državu. Konačno je i medijatorima iz SAD-a i EU jasno tko je ovdje glavni kočničar, a mislim i kako im je postalo jasno i to da BiH može funkcionirati samo kao unija tri republike, koliko god se iz političkog Sarajeva upinjali objasniti kako bi to bila nova etnička podjela u zemlji koja je etnički podijeljena i na razini mjesnih zajednica, a kamo li viših organa uprave", kazao je u uvodu Karamatić.

"Da su velike sile, koje već 30 godina više ili manje prikriveno odlučuju o sudbini svih naroda u BiH, htjele da BiH bude funkcionalna država, ona bi to već odavno bila.

Uostalom, zar još netko na ovim našim prostorima vjeruje da mi sami odlučujemo o svojoj sudbini? Predstavnici velikih sila su rekli kako će izbora biti, bez obzira na to što nema uvjeta za njihovo organiziranje, u prvom redu, jer nije usvojen proračun i ne postoje predviđena financijska sredstva za tu namjenu. Izbore ne može platiti niti OESS ili neka druga institucija, osim da ta sredstva donira u proračun, a namjenski se ne može donirati itd. Bez obzira na to što su od Ustavnog suda BiH izbrisani pojedini članovi Izbornog zakona, bez obzira na to što se zakonito, osim usvajanja proračuna, sredstva ne mogu osigurati, vjerujem da će izbori biti održani, jer su i stranci, i političko Sarajevo, nebrojeno puta već dokazali kako im zakoni u BiH ne znače ništa ako ne idu njima u prilog. Jedan od jasnih primjera je proglašavanje 5 trećinom od 17 od strane visokog predstavnika. Na stranu što je visoki predstavnik iznad državnog parlamenta, iznad Predsjedništva, ali to da je i iznad osnovnih matematičkih postulata je ipak malo previše."

Potom je upitan "je li vrijeme da četiri kantona, u kojima su Hrvati većina, poduzmu daljnje korake i koje.

"Vrijeme je bilo odavno, a nakon ovih pregovora vjerujem da među političkim predstavnicima hrvatskog naroda više nema zablude kako se s bošnjačkim političarima može dalje graditi i razvijati Federacija i BiH. Pravac u komu će krenuti hrvatska politika odredit će HNS u sljedećim danima. Podsjećam da je obvezujući zaključak s izvanrednog zasjedanja HNS-a pred kraj ovih pregovora glasio: Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije.

Proces dekonstituiranja je očito nastavljen, odgovor na to će biti po zaključku HNS-a. Hoćemo li nakon teritorijalne reorganizacije Federacije svoj dio zvati Herceg-Bosna ili nekako drugačije, najmanje je bitno."

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:00