Article_Top_970x250

Sljedećeg tjedna presuda vehabijama koji su planirali napad na SIPA-u i MUP TK

balkanski isil

Sljedećeg tjedna presuda vehabijama koji su planirali napad na SIPA-u i MUP TK

lip 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kajem se zbog oružja i kažem da se to kod mene neće naći ako opet bude pretres - kazao je Hastor.

Sud BiH izreći se 4. srpnja presudu Maksimu Božiću i Edinu Hastoru optuženima za planiranje terorističkog napada na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Tužiteljstvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su obrane predložile da se obojica oslobode krivnje.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić kazao je da su svjedoci, vještaci i materijalni dokazi potvrdili da su optuženi odgovorni za radnje iz optužnice, javlja BIRN BiH, prenosi Fena.

- Svi izvedeni dokazi su nesumnjivo potvrdili da su Božić i Hastor pripremali izvršenje terorističkog napada. Zaštićeni svjedok A je potvrdio šta je bila namjera i ideja - kazao je Hasanspahić.

Tužitelj je pojasnio da je zaštićeni svjedok A rekao da je Božić planirao da izvrši napad, nabavi oružje i snimi oproštajnu oporuku koji bi nakon njegove smrti bila poslana medijima. On je dodao da Božić nije slučajno boravio u Hastorovoj kući u kojoj su pronađeni laptopi, mobiteli, ručne bombe, jurišni prsluci i municija za lovačku pušku.

Na ulazu u prizemlje kuće u kojoj gdje živi Hastor, tužitelj je rekao da se nalazi znak koji asocira na zastavu tzv. Islamske države.

Tužilaštvo BiH tereti Božića da je u periodu od sredine lipnja 2017. do 10. travnja 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i zgradu MUP-a TK. S njim je optužen i Edin Hastor, koji se tereti da je u ožujku 2018. osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Božićeva odvjetnica Džema Hasanagić rekla je da oružje koje je nađeno u Hastorovoj kući nije Božićevo.

- Božić jeste ostvarivao kontakt sa pripadnicima selefijskog pokreta samo iz vjerskih razloga što zakonom nije zabranjeno. To nije dokaz da je priprema kazneno djelo. Oružje nije mog branjenika, niti je u njegovom nabavljaju sudjelovao - rekla je Hasanagić.

Optuženi Božić također je rekao da se ne osjeća krivim.

Izet Baždarević, branitelj optuženog Hastora, kazao da niko nije potvrdio da je njegov klijent znao da Božić navodno planira izvršiti teroristički akt.

On je naglasio da nije sporno da je u Hastorovoj kući pronađeno oružje koje je nabavio zbog straha od mogućeg rata.

- Kajem se zbog oružja i kažem da se to kod mene neće naći ako opet bude pretres - kazao je Hastor.

Dnevnik.ba

Tagovi: