StoryEditor
staša košarac:

"Sljedbenica politike Izetbegovića starijeg - do podne jedno, od podne drugo. U ozbiljnim ste godinama da biste lagali..."

Piše desk  /  22.04.2022., 13:26h
Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naveo je da će, "usprkos sabotaži ministrice vanjskih poslova Bisere Turković", prisustvovati izvanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije u Madridu, na kojoj će biti razmatrana suspenzija članstva Ruske Federacije u ovoj organizaciji, prenose Nezavisne.com.

"Bit ću na sjednici Generalne skupštine i o suspenziji Rusije glasat ću suprotno političkim željama i fantazijama Turković", poručio je Košarac. Prema njegovim riječima, nesuvisle su i netočne posljednje izjave Turkovićeve u vezi s izdavanjem akreditiva izaslanstvu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Raskrinkali smo njene perfidne pokušaje da opstrukcijama utječe na ishod glasanja. Jalova su njena naknadna nastojanja da zamaskira ostrašćenost i podmukle namjere, iznoseći u javnost lažne tvrdnje na moj račun. Riječ je o političkoj štetočini, oličenju podvale i falša", poručio je Košarac.

Reakcija Turković, dodao je, uslijedila je nakon što je u javnosti ukazao na zloupotrebe nadležnosti ministrice vanjskih poslova u vezi s formalnim potvrđivanjem akreditiva i od Svjetske turističke organizacije zatražio da ospori akreditive izdane veleposlanstvu BiH u Španjolskoj.

U objavi na društvenim mrežama, dodao je, Turković je iznijela niz nelogičnosti, manipulirajući rokom za izdavanje akreditivnih pisama.

"Jučer tvrdi da smo zakasnili sa zahtjevom, da bi istog dana u poslijepodnevnim satima dostavila mom Uredu nove akreditive, koji ovog puta uključuju i članove naše  delegacije. Ako je rok prošao 18. travnja, kako je moguće da je nove akreditive za delegaciju iz BiH izdala dva dana poslije?! Vjernia sljedbenice politike Izetbegovića starijeg - do podne jedno, od podne drugo", naveo je Košarac. 

Kako je istaknuo, rok za prijavu, kako je to i sama Turkovićeva napisala, bio je 18. travnja, što je delegacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ispoštovala i prijavila svoje članove na vrijeme. 

"To je na jednostavan način mogla provjeriti u kontaktu s organizatorima. No, bez našeg znanja, prvobitno je izdala akreditive veleposlanici Danki Savić, o čemu nas je obavijestio organizator. Nakon naše reakcije promijenila je mišljenje i izdala nova akreditivna pisma", naveo je Košarac.

Kako je istaknuo, korisno bi bilo da ministar vanjskih poslova ponekad pročita poslovnike o radu međunarodnih organizacija i institucija.

"Šefica bh. diplomacije vjerojatno bi se iznenadila kada bi ustanovila da je u pravilniku o radu Svjetske turističke organizacije, između ostalog, navedeno da se, ako je moguće, akreditivi dostavljaju dan uoči sjednice Generalne skupštine", dodao je Košarac.

Košarac je ocijenio da je bespredmetno komentirati insinuacije Turković o pokušaju da se izbjegne, kako je navela, izazov glasanja o statusu Rusije u Svjetskoj turističkoj organizaciji. Umjesto toga, uputio je direktnu poruku Turkovićevoj.

"Bisera, u ozbiljnim ste godinama koje ne dozvoljavaju da lažete. Ako ipak ne možete protiv takvog poriva, onda barem razmislite o antologijskom opisu - dobar diplomat dva puta razmisli prije nego što ne kaže ništa", naveo je Košarac.

Podsjetimo, Košarac je jučer rekao da mu, suprotno važećim propisima, Turković nije izdala akreditivno pismo za sudjelovanje na izvanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije, na kojoj će biti razmatrana suspenzija članstva Ruske Federacije u ovoj organizaciji.

S druge strane, iz Ministarstva vanjskih poslova (MIP) BiH su za "Nezavisne novine" kazali da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno ministar Košarac, zakasnio s prijavom.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:46