Sledili se kad su u plićaku ugledali golemog morskog psa: 'More je bilo do struka, nevjerojatno'SCREENSHOT - Facebook
StoryEditor
nesvakidašnje iskustvo

Sledili se kad su u plićaku ugledali golemog morskog psa: ‘More je bilo do struka, nevjerojatno‘

Piše desk  /  10.07.2022., 07:56h

Alex Brace, član jedriličarskog kluba Tenby, oko osam sati vraćao se u luku sa svojim prijateljem kada su u plitkoj vodi ugledali dvije peraje

Rutinski izlazak na vodu u srijedu navečer za muškarca iz Walesa pretvorio se u posebno iskustvo kojim se može pohvaliti malo lokalaca. Alex Brace, član jedriličarskog kluba Tenby, oko osam sati vraćao se u luku sa svojim prijateljem kada su u plitkoj vodi ugledali dvije peraje. 

"Bili smo u vodi do gležnja kada smo ga ugledali, vidjele su se samo peraje, trebalo nam je nekoliko sekundi da shvatimo da se radi o morskom psu" prepričao je Alex za lokalne medije. Uz pomoć videa koji je podijelio na drušvenim mrežama, Alex i sumještani zaključili su da se radi o golemoj psini, drugom najvećem morskom psu na svijetu te najvećem u Velikoj Britaniji.

Goleme psine poznate su kao 'nježni divovi oceana', hrane se mikroorganizmima i ne napadaju ljude. Odrasle jedinke mogu narasti do 12 metara duljine, a primjerak kojeg je snimio Alex procjenjuje se na oko četiri metra. U britanske vode zalaze od svibnja do listopada, a zime provode u blizini južne Afrike. Iako ih se može vidjeti oko južne obale Engleske te zapadne obale Škotske i Walesa, prizori poput ovoga i dalje su rijetkost. 

"Ovo je prvi kojeg sam ikada vidio. Susretali smo se s pliskavicama i tuljanima, no nikada s morskim psom. Pričao sam s drugima koji ovdje jedre i kažu da je ovo iznimna rijetkost. Bio je u vodi do struka, bilo je nevjerojatno" rekao je Alex, još pod dojmom.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:12