StoryEditor
jeftinije gorivo

Slavonci opet po benzin dolaze u BiH: Evo koliko uštede

Piše desk  /  01.02.2023., 10:21h

Slavonci posljednjih mjeseci slabije nego prije dolaze u BiH po gorivo, zato što su se cijene praktično izjednačile, a neke su vrste u BiH čak i skuplje. No, nakon jučerašnjeg poskupljenja benzina u Hrvatskoj, ponovno im se isplati puniti rezervoare u BiH.

Na pumpama u BiH benzin je 0,11 eura jeftiniji. Na primjer, na pumpi Brčko gasa u Bosanskom Brodu litra benzina stoji 2,5 KM. S obzirom na to da kurs eura u trgovinama s druge strane granice iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj tko napuni rezervoar do vrha (45 litara) uštedjeti skoro pet eura. Na uštedu, međutim, ne mogu računati vlasnici dizelaša, jer je cijena te vrste goriva jednaka i u Hrvatskoj i u BiH, odnosno 1,51 euro po litri, piše Večernji list. 

– Često idem u kupnju u BiH. Prehrambeni proizvodi u prosjeku su 20 do 30 posto jeftiniji, lijekovi također, pa supruga i ja kupimo ono što se smije prenositi. Sada ću opet kupiti i gorivo jer se isplati – rekao je Slavko iz Slavonskog Broda.

Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda, posebno duhana, lijekova, hrane i pića, Slavonci se već godinama odlučuju za šoping u BiH. Pogodnost prekogranične kupnje je i povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupnjom robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 19:14