StoryEditor
zanimljivosti

Slavna tekućina u spreju izumljena je davne 1953. godine, no znate li što znači WD-40?

Piše desk  /  17.04.2023., 17:18h

Mnogi kod kuće, u podrumu ili u garaži imaju limenku popularnog WD-40, a proizvod za podmazivanje ima nekoliko namjena u kućanstvu i šire.

Koristi se naime za podmazivanje i odmašćivanje, ali i niz drugih stvari pa s njime možete, na primjer, skinuti hrđu sa škara da opet budu kao nove. sa staklenih površina ukloniti ljepljive ostatke etiketa ili s vrata ukloniti dječje 'umjetničke radove' nacrtane pastelnim bojicama; pa čak i učiniti cipele vodootpornima.

Osim toga, sprej će vratiti sjaj površinama od nehrđajućeg čelika, kao što su vrata hladnjaka ili perilice za posuđe, a može se koristiti i za površine na koje dolaze kukci; nakon što se sprej nanese, neće ih više biti. Inače, WD-40 je naziv američke kompanije koja proizvodi kućne kemikalije, a najpoznatiji im je proizvod upravo ova slavna tekućina u spreju izumljena davne 1953. godine za koju tvrde da ima čak 2000 različitih primjena, a prodaje se u 187 zemalja, prenosi Večernji list. 

A usprkos popularnosti, mnogi su o značenju imena WD-40 počeli razmišljati tek nedavno, kad je američki novinar David Muir svojih 800.000 pratitelja pitao: "Što znači WD-40?"

Mnogi su mu pokušali pomoći,no mnogi su i priznali da su morali 'surfati' značenje; WD-40 tako stoji za Water Displacement (istiskivanje vode), 40. formula; što pokazuje da je za usavršavanje proizvoda bilo potrebno čak 40 pokušaja.

"To je kratica za 'Water Displacement', što je izumitelju konačno uspjelo u 40. pokušaju", dao je netko točan odgovor, no bilo je i onih koji su 'tapkali u mraku' i na engleskom davali razne nelogične odgovore poput npr. Whistling Degreaser ili 'zviždeći odmašćivač'.

Dnevnik.ba

24. lipanj 2024 06:38