StoryEditor

Slavlje u Sjevernoj Koreji: Kim otvorio novi grad

Piše D  /  03.12.2019., 11:12h

Proslavom je obilježen završetak građevinskog projekta lidera Kim Jong Una - novog grada Samjiyon  u blizini svete planine Paektu odakle potječe njegova obitelj. Mediji projekt opisuju kao "oličenje moderne civilizacije".

Grad Samjiyon zamišljen je kao "socijalistička utopija" s novim apartmanima, hotelima, skijalištem, i trgovačkim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenosi Reuters. Sjevernokorejska državna agencija KCNA navodi kako se u tom gradu može smjestiti 4.000 obitelji, da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na „stotinama hektara“.

Glasnogovornik vladajuće partije Rodong Sinmun objavio je fotografije, na kojima se vidi kako se Kim smješka dok presijeca vrpcu na ceremoniji u gradu, čije su zgrade prekrivene snijegom.

Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog nastojanja za „samostalnom ekonomijom,  dok Pyongyang u razgovorima o denuklearizaciji poziva Washington da ukine ekonomske sankcije.

Izgradnja Samjiyona kasnila je zbog nestašica građevinskih materijala i radne snage, što je posljedica sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

Odlaganja su navela Pyongyang da mobilizira radne brigade mladih, a što su kritičari i borci za ljudska prava nazvali  "robovskom radnom snagom" jer nisu primali plaću, imali su slabu hranu i bili  su prisiljeni raditi više od 12 sati dnevno tijekom deset godina, a  u zamjenu za bolje šanse da upišu fakultet ili postanu članovi  moćne vladajuće stranke.

Državni mediji također su izvještavali tijekom prošle godine o tvornicama, obiteljima i pojedincima koji su u Samjiyon slali zimske jakne, alate, obuću, pokrivače i keks,  što su kritičari označili kao dio kampanje za pridobijanje podrške javnosti, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:43