StoryEditor
demonstrativno otišla

Skupština Županije Sarajevo: Glavna županijska tužiteljica napustila dvoranu nakon žestokih kritika odvjetnika obitelji Memić

Piše DESK  /  08.09.2021., 09:21h
Izvještaj Županijskog tužiteljstva bio je tema sjednice Skupštine Županije Sarajevo.

Nakon što su Arijana Memić (Narod i pravda), Damir Nikšić (samostalni zastupnik), te još nekoliko zastupnika postavili pitanje što se događa s istragom u smrti mladića Dženana Memića, na red je došla Sabina Sarajlija, glavna županijska tužiteljica Tužiteljstva Županije Sarajevo.

"Bio je prigovor na neefikasno postupanje... U ovom predmetu je Tužiteljstvo provelo istragu i podiglo optužnicu. Istraga je bila efikasna. Sud u Sarajevu je procijenio da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Sudbina predmeta je takva da je Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu. Sačekat ćemo pismenu presudu Vrhovnog suda FBiH i tek tada možemo reći je li se radilo o propustima tužitelja koji su doprinijeli da se predmet tako okonča. Tek tada možemo vidjeti je li bilo greške ili ne i je li bila namjerna – tada se radi prijavljivanje, ako ima odgovornosti. Ako ćemo ići dalje, treba vidjeti koje su radnje preuzete. Budite sigurni da ja to neću zanemariti, svjesna sam značaja predmeta i koliko je Tužiteljstvo stvorilo negativnu percepciju. Nisam nikada primila obitelji, ali to nije izuzetak, već pravilo. U tom momentu nismo bili nadležni niti smo mogli više uraditi. Nakon mog odgovora da ćemo sačekati pismenu prepiskau, dobili smo zahtjev Tužiteljstva BiH da se dostave dokazi koji se tiču ovog predmeta. Mi smo dio dostavili, a jedan dio ćemo završiti. Obveza je sačekati njihov odgovor", rekla je Sarajlija.

Riječ je dobio Ifet Feraget, odvjetnik obitelji Memić koji je pohvalio vlast i opoziciju Županije Sarajevo.

"Ne mogu skriti razočaranje onim što sam čuo od tužiteljice. Ovo što sam čuo nije razina najjačeg tužiteljstva. Postoji izreka koja kaže da je pravda spora, ali ja ponavljam - pravda je uporna. Da ja nisam bio uporan, vi gospodo ne biste imali priliku postavljati pitanja. Sabina Sarajlija kaže da su stava da je prometna nesreća.

Optužnica nije potvrđena, već iz drugog pokušaja. Tko je kome zavrtao ruku da se potvrdi? Tko je koga nazvao?

Ovdje se večeras dogodila neka promjena, bili ste složni.  Nudili su mi novac, nisam ništa uzeo, ljudi moji, ja radim pro bono. Nije vam prestala nadležnost ni obveza (op.a. Tužiteljstvu ŽS), ona traje, a vi ste netko tko treba dati odgovor na pitanje. Sve što ste iznijeli je pravno netočno i nekorektno. Na određen način stojim iza svojih riječi, a vi ste dali odgovore koji ne priliče Tužiteljstvu. Ako dajemo politička obilježja, ja popularnost halalim svakom odvjetniku, meni to nije trebalo. Ali, nemojte da se gušimo u politizaciji. To je netko smišljeno uradio. Molim vas da promislite i kažete da niste tako mislili, a nadam se da niste. Ispovjedite se i recite da se ne možete nositi s tim. Cijenio bih Vas zbog toga. Odvjetnici su čuvari slobode. Doći će vrijeme da se stvari preokrenu, a ja mislim da smo na dobrom putu. Dužni ste dati precizne i jasne informacije. Ovo je očigledan pokušaj županijskih tužitelja, teško je to izgovoriti, da se zataška ubojstvo", poručio je Feraget.

Nakon toga je Sarajlija napustila salu, a tek kada je Feraget završio izlaganje vratila se u Skupštinu Županije Sarajevo.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:27