StoryEditor

Skupština Srbije usvojila uvođenje doživotne kazne zatvora

Piše D  /  21.05.2019., 11:05h

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo nakon svirepog ubojstva njegove maloljetne kćerke.

Njegovo prisustvo poslanici su propatili aplauzom.

Glasanju nije prisustvovao dio opozicijskih poslanika koji bojkotiraju rad parlamenta.

Usvojenim izmjenama Kaznenog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža kaznena djela.

Ta kazna predviđena je za djela ubojstva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela predviđeno je da se osuđenik na doživotni zatvor može uvjetni da otpustiti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubojicama i slovateljima djece i trudnica i nemoćnih osoba.

Izmjenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinitelja kaznenih djela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u obitelji, porezuutaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u trenutku vršenja službene radnje, sudjelovanje u skupini koja sprječava službenu osobu u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Doživotna kazna zatvora ne može se izreći osobi koja je u vrijeme kada je izvršila kazneno djelo imala manje od 21 godine.

Fondacija "Tijana Jurić" 9. studenog mbra 2017. godine Skupštini Srbije podnijela je narodnu inicijativu za izmjene i dopune Kaznenog zakonika, koju je podržalo 158.460 građana Srbije. Tom inicijativom traženo je uvođenje doživotne kazne za silovanje djece, maloljetnika ili trudnica sa smrtnim ishodom.

Izmjenama zakona uvodi se i novo kazneno djelo napad na odvjetnike, što je bio zahtjev Odvjetničke komore Srbije.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:05