StoryEditor
mostar

Skupština HNŽ-a s tri milijuna KM ‘gasi požare‘ u domovima zdravlja

Piše fena  /  03.11.2023., 15:42h

U petak je nastavljena šesta sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a zastupnici će razmatrati Odluku o izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2023. godinu.

Kako je istaknuto pred početak sjednice, izmjenama i dopunama Financijskog plana nastoji se pomoći domovima zdravlja koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciju.

- Izmjena se odnosi na dodatnih tri milijuna maraka na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Znači, nekih 167 milijuna maraka koliko sada iznosi rebalansirani financijski plan, a to se uglavnom odnosi na sredstva koja su planirana za primarnu zdravstvenu zaštitu – rekao je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Istaknuo je kako ta tri milijuna neće biti dovoljna da se „pokrpaju“ sve rupe.

- Ravnatelji domova zdravlja obratili su rukovodstvu Skupštine. Oni traže da sjednemo i saslušamo njihove probleme, koji su višeslojni i kojih je jako puno. Gospodin Alić i ja smo odlučili taj sastanak održati u ponedjeljak. Zahtjev koji imaju predstavnici domova zdravlja je da se u sljedećem rebalansu, još jednom koji bi trebao biti do kraja godine, nađe nekih četiri milijuna maraka više za primarnu zdravstvenu zaštitu, dakle ukupno dodatnih sedam milijuna maraka - kazao je Martinović.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Džafer Alić izjavio je kako se nada da će dodatna sredstva pomoći da se do kraja proračunske godine stabilizira financijska situacija u domovima zdravlja u HNŽ-u.

- U tom razdoblju treba isplanirati budući proračun HNŽ-a koji će biti stabilniji od ovoga što smo imali do sada - kazao je.

Alić se osvrnu i na posebnu tešku situaciju u Domu zdravlja Konjic, gdje plaće kasne četiri mjeseca zbog čega zaposlenici prijete kolektivnim otkazom.

- Svaka ustanova je poseban problem i posebno se mora tretirati. Dom zdravlja Konjic je najugroženiji, ali ne možemo pojedinačno djelovati. Što se tiče proračuna za sljedeću godinu nadam se da ćemo to uspjeti riješiti, zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, na osnovu potreba i prave slike. Za ovu godinu to iznosi četiri milijuna, za iduću nekih šest i smatram da će to biti dovoljno i za Konjic i za sve ostale – izjavio je Alić.

Skupštinski zastupnik SDP-a BiH Arman Zalihić kazao je kako će podržati izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, ali je upozorio kako se ovom odlukom samo kupuju vrijeme.

- Mislim da je neophodno donijeti tu odluku, prije svega zbog funkcioniranja domova zdravlja, kako njihov rad ne bi došao u pitanje. Međutim, ovo nije trajno rješenje problema, već kupovina vremena do nekog novog rebalansa kada bi se trebala doznačiti veća sredstva za domove zdravlja kako bi se trajnije riješio problem - zaključio je Zalihić.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:44