StoryEditor
za 2022. godinu

Skupština HNŽ-a razmatra rebalans proračuna vrijedan gotovo 50 milijuna KM

Piše fena  /  02.08.2022., 15:19h

Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu veći je za oko 50 milijuna maraka, a najveće povećanje odnosi se na prihode po osnovi indirektnih poreza, ukupno oko 20 milijuna, istaknuo je u utorak predsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago.

- Imamo određena namjenska sredstva za objekte vodne i putne infrastrukture, iz dijela civilne zaštite za takozvana razgraničena sredstva koja u 2021. godini nisu utrošena i prebačena su u ovu godinu i stavljena na raspolaganje korisnicima na potrošnju, a riječ je o deset milijuna maraka. Također, sada je prijedlog da svi učenici osnovnih škola na području ove županije dobiju besplatne udžbenike u školskoj 2022./2023. godini - kaszao je Špago uoči sjednice Skupštine HNŽ-a.

Dodao je i kako je Vlada odlučila svim nezaposlenim osobama u županiji putem Službe za zapošljavanje dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 maraka.

- Njih je trenutno nešto više od 27.000 i u sljedećem razdoblju će im se isplatiti po 100 maraka. Očekujemo da će i kroz današnju raspravu biti određenih amandmana, a imam informaciju da je u najavi i amandman da se stipendije, koje su već određeni broj godina na razini od 120 maraka, povećaju na 150 maraka mjesečno, što bi na deset mjeseci iznosilo 1.500 maraka po studentu, od čega većina studenata bar može platiti upisnine na fakultete - kazao je Špago.

Smatra da će uz određene inicijative zastupnika ove izmjene i dopune Proračuna biti usvojene.

Zamjenik predsjedatelja županijske Skupštine Tomislav Martinović ističe da je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna vrijedan ukupno 49.993.000 maraka.

- To je vrlo značajno povećanje prihodovne, ali i rashodovne strane Proračuna. Tu svakako treba reći da se u dijelu tih sredstava nalazi i onaj grant koji smo dobili s razine Federacije BiH u iznosu od 19.400.000 maraka. Mislim da je ono što je bila naša rasprava svih ovih godina sada ugledalo svijetlo dana, a posebice kada je u pitanju standard i učenika i običnih ljudi- ocijenio je Martinović.

U utorak je na dnevnom redu i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u.

- Vjerujem da će od strane Vlade biti nominiran kao prijedlog, a tiče se povećanja naknada za razvojačene branitelje. U tu priču se uvodi 1969. i 1970. godište, znači proširuje se opseg prava i time ova Županija dostiže razinu tih prava koja su u nekim drugim županijama već i učinjena - naveio je zamjenik predsjedatelja Skupštine.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ocijenio je kako su ovim Rebalansom Proračuna napravljeni veliki iskoraci.

- Kad su u pitanju jedinice lokalne samouprave, kroz ovaj rebalans podržali smo čitav niz ravojno-socijalnih i infrastrukturnih projekata svih naših jedinica lokalne samouprave od Ivana i Makljena pa sve do Ivanice. Očuvali smo stabilnost javnih financija i našeg proračuna, osigurali smo razvojnu dimenziju proračuna i iz godine u godinu povećavamo suficit proračuna, što je i danas evidentno i taj suficit usmjeravamo prema projektima jedinica lokalne samouprave, prema našim brojnim zajedničkim institucijama, ali isto tako izdvajamo značajno veća sredstva i povećavamo plaće i druga materijalna prava naših proračunskih korisnika, od profesora, učitelja, nastavnika, djelatnika u pravosuđu, unutarnjim poslovima, državnih službenika i namještenika, pa do liječnika i stomatologa.Mislim da smo u mandatu ove Vlade potpisali 14 kolektivnih ugovora i s tim smo posebno ponosni - podsjetio je Herceg.

Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević (SDP) kazao je kako je Rebalans Proračuna s aspekta brojeva navodi "kako smo u proteklom periodu imali brutalnu pljačku građana kroz prikupljanje poreza na ovim poskupljenjima".

- Nažalost nismo vidjeli da se kroz Rebalans taj novac koji je otet od građana njima i vratio. Imamo nekih pet od 30 milijuna maraka, koji se vraća u smislu knjiga i 100 maraka nezaposlenima, a ostalih 25 milijuna bit će zamračeno u političkoj korupciji kako smo gledali prethodnih godina. Čekamo izvješće revizije koji će jasno pokazati da će ova Vlada ući u povijest kao najnetransparentnija Vlada i Vlada koja je dijelila novac bez ikakvih kriterije kroz sve ove godine, gotovo oko milijardu maraka. Nažalost, radi s o predizbornoj praonici novca u liku i djelu Rebalansa Proračuna i nadam se da će građani to prepoznati - podvukao je Žuljević.

Podsjetio je kako u ovoj županiji ima 5.500 proračunskih korisnika.

- Mi imamo proračun koji je ukupno 290 milijuna, a od toga građani uplate 230 milijuna kroz poreze. Ovih 5.500 proračunskih korisnika dobije plaće u iznosu od 140 milijuna maraka. Ono što je problematično je to što ovaj ostatak novca koji kada se podijeli s građanima koji nisu uposlenici Županije, ostane im ukupno 85 feninga po danu. Znači kad Vlada isplati plaće proračunskim korisnicima, za sve ostale građane koji također pune taj proračun, njih 211.000 ima na raspolaganju 25 maraka mjesečno iz ovog Proračuna - izračunao je Žuljević.

Na novinarski upit o obnovi zgrade Skupštine HNŽ-a, Špago je istaknuo kako je u nju dosad utrošeno oko milijun i šesto tisuća maraka, a trenutno je u tijeku završna faza implementacije trećeg ugovora, odnosno opremanje objekta namještajem.

- Ostaje još četvrti projekt, a to je informatizacija Skupštine, odnosno nabavka opreme za elektronsko glasanje, javno snimanje i prenošenje sjednica i tako dalje. Vrijednost ove opreme je negdje oko 300.000 maraka i nadam se da ćemo sve to završiti do kraja godine - naveo je Špago.

Dnevnik.ba

21. veljača 2024 01:30