StoryEditor
napetosti u zemlji

Skupština Cetinja raspravljat će o vraćanju Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Piše Desk  /  07.09.2021., 21:20h
Predsjednica Skupštine Cetinja sazvala je za 14. rujna 29. sjednicu ovog tijela na kojoj će se između ostalog raspravljati i o vraćanju Cetinjskog manastira u vlasništvo Crnogorske pravoslavne crkve.

Na zakazanoj sjednici Skupštine prijestolnice Cetinje, predložen je dnevni red s 12 točaka. Između ostalog, druga točka dnevnog reda se upravo odnosi na Cetinjski manastir u kojem je ustoličen mitropolit Joanikije.

Prema dnevnom redu, zastupnici Skupštine trebali bi raspravljati o građanskoj inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskog pravoslavnoj crkvi što je svakako odluka koja će izazvati brojne reakcije kako u Crnoj Gori tako i u susjednoj Srbiji.

Nakon što je dnevni red objavljen u javnosti, uslijedile su reakcije i iz Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. Kako je u izjavi za Sputnjik naveo Igor Balaban, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, ova odluka cetinjskih vlasti neće naići na odobravanje crkvenih zvaničnika Srpske pravoslavne crkve.

"Mitropolija crnogorsko -primorska oduvijek je imala vlasništvo nad Cetinjskim manastirom, a svako spominjanje navodnog vlasništva glavnog grada Cetinja nad svetištem pokušaj je obmane građana", rekao je Balaban, prenosi Klix.

Podsjetimo, protekli vikend u Crnoj Gori obilježili su neredi na Cetinju i sukobi između policije i prosvjednika koji su se protivili ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Dok su s jedne strane predstavnici Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Porfirijem ostali ustrajni u namjeri da se Joanikije ustoliči na Cetinju, jedan dio stanovnika Crne Gore smatrao je da je ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju provokacija koja se ne smije dozvoliti.

Usprkos neredima i desetinama povrijeđenih i uhićenih građana, mitropolit Joanikije je ustoličen na Cetinju. Međutim, čini se kako će se "borba" za Cetinje nastaviti i u narednim danima, a naročito 14. rujna kada će Skupština prijestolnice Cetinje donijeti odluku o usvajanju ili odbijanju ove građanske inicijative.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 15:43