StoryEditor
novi zakon

Skupština BPK jednoglasno podržala: Porodiljama u Goraždu naknada u iznosu od 1.000 KM

Piše desk  /  15.09.2022., 17:46h

Skupština BPK Goražde jednoglasno je usvojila Zakon o socijalnoj zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom kojim će, između ostalog, biti regulirana i naknada porodiljama u iznosu od 1.000 KM.

Njegova primjena će započeti od dana objavljivanja u Službenim novinama, a sredstva za implementaciju zakona omogućena su kroz usvajanje rebalansa proračuna BPK Goražde za 2022. godinu.

Zakonom se omogućava pravo na novčane naknade u iznosu od 1.000 KM nezaposlenim porodiljama koje imaju minimum godinu dana prebivalište na području kantona, kao i zaposlenim porodiljama čija je plata manja od 1.000 KM, kojima će biti nadomještena razlika u iznosu kako bi se svim majkama omogućila minimalna naknadu u tom iznosu, prenosi Klix.

Porodiljama koje su se porodile prije usvajanja zakona ući će u pravo od dana stupanja na snagu zakona i imati naknadu sve dok novorođenče ne napuni 12 mjeseci.

Zakon će doprinijeti postizanju socijalne sigurnosti porodilja i poboljšanju demografske situacije na području BPK-a na ovaj način doći će i do izjednačavanja položaja i prava svih porodilja u Federaciji BiH.

Usvajanjem amandmana na član 105. ovog zakona naknada će obuhvatiti i povratničke obitelji.

Inicijativu o donošenju ovog zakona Vlada BPK Goražde usvojila je u veljači ove godine, a u srpnju je utvrdila je u formi nacrta nakon što je provedena neophodna procedura.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 04:47