StoryEditor
mostar

Skupina građana ponovno blokirala deponiju Uborak

Piše fena  /  18.11.2023., 16:09h

Tridesetak članova Građanske inicijative "Jer nas se tiče" i stanovnika naselja sjevernog mostarskog predgrađa, jutros su započeli novu blokadu deponije Uborak.

Predstavnik inicijative, ujedno i zastupnik Naroda i pravde u Skupštini HNŽ-a Omer Hujdur rekao je novinarima da su građani ponovo blokirali deponiju, u nadi da će im predstavnici gradske vlasti ponuditi rješenje koje će voditi zatvaranju deponije.

- Ova priča koja traje četiri, pet godina je samo zavaravanje naroda jer konkretnog rješenja nemaju. Kada budu imali konkretno rješenje, znat ćemo da su ozbiljni. Do tada sumnjamo u to – rekao je Hujdur.

Ističe da je situacija na deponiji katastrofalna te da nikada nije bila gora. Prema njegovim navodima, na deponiji se vrše bespravni iskopi, dolazi do izravnog curenja vode u zemlju, čime i do zagađivanja podzemnih voda.

Hujdur je komentirao i navode gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića kako je, s obzirom na to da je Hujdur član stranke Narod i pravda, ovo politički skup.

- Od 2015. godine traje ova borba, a ja sam se priključio stranci 2022. godine, tako da ta priča ne stoji. Svi naši zahtjevi su isti od prvog dana – naglasio je on.

Izmještanje deponije na novu lokaciju

Iz Inicijative "Jer nas se tiče" ponovo su tražili žurno zatvaranje deponije Uborak i njezino izmještanje na novu lokaciju.

Jedan od aktivista Ekrem Ćustović rekao je novinarima da je ministrica turizma i okoliša FBiH prije dva mjeseca formirala radnu grupu, čiji je i on član, a koja je imala zadatak snimiti kompletno stanje na lokaciji Uborak.

- Prije mjesec dana sam na osnovu toga rješenja vršio kontrolu stanja na lokaciji. Gradonačelnik Kordić rekao je da je ta grupa dala izvješće i pozitivno rješenje, ali to nije točno. Ja sam pisao to izvješće i stanje na lokaciji Uborak, što se tiče pet članova tog povjerenstva, je katastrofalno – smatra Ćustović.

On je rekao da je gradonačelnik 20. travnja izdao suglasnost direktoru deponije da se na površini stare deponije, koja se zatvorila prije 15 godina, deponira otpad iz sortirnice. Kada je Ćustović bio u kontroli, kako je naveo, tu je bilo oko 500 do 600 tona otpada, dok je tu u ovom trenutku i do 1000 tona.

Jutros su, osim mještana, na lokaciji raspoređeni i pripadnici MUP-a HNŽ-a. Inače, građani ovog dijela Mostara su od 2019. godine u više navrata blokirali ulaz u deponiju Uborak, zbog čega su grad i okolna naselja neko vrijeme bili zatrpani smećem.

Kordić i Marić: Nećemo dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju

Jučer su, uoči najave blokade deponije Uborak, gradonačelnik Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Marić u zajedničkoj izjavi poručili kako je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, te da je Inicijativa ta koja opstruira proces i kako neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.

- Dolaskom nove gradske uprave prva tema koju smo komunicirali je bila deponija „Uborak Buđevci“, koja nama u gradu Mostaru predstavlja jedan od najvećih problema zbog svega onoga što se događalo u prošlosti. Tad smo vrlo odgovorno pristupili izradi sve moguće dokumentacije, snimanja stanja i hvatanja u koštac s tom temom. Prije tri godine smo izradili Plan prilagođavanja, što predstavlja jedan akt koji podrazumijeva proces zatvaranja deponija, a isti je sastavljen od struke i ljudi koji se bave tom temom. Tada smo imali prvi spor s Inicijativom, njihov zahtjev je bio da taj plan bude trogodišnji, na što je struka rekla da je to nemoguće tehnički napraviti u tome razdoblju, jedino u pet godina. Definirani su rokovi i ono što je potrebno učiniti u idućih pet godina kako bi se deponija sanirala i zatvorila – rekao je mostarski gradonačelnik.

Osvrnuvši se na blokadu, Kordić je najavio da će Grad Mostar iskoristiti sve pravne mogućnosti da se u gradu održe red i zakonitost.

Marić je na kraju izrazio je žaljenje što se s Inicijativom nije moglo doći do dogovora te ju je nazvao političkom organizacijom.

- Zašto blokada u ovo vrijeme, pred božićne i novogodišnje praznike, kada očekujemo više od 100 tisuća turista, kada su popunjeni svi kapaciteti u gradu? Odgovorno tvrdim, Grad Mostar je učinio sve što je bilo do nas, prije nekoliko dana smo razgovarali i s novom federalnom ministricom za turizam i okoliš, u potpunosti je shvatila zahtjeve Grada Mostara i mislim da smo na dobrom putu rješavanja pitanja deponije Uborak – zaključio je Marić.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 16:59