StoryEditor
afera ina

Škugor stariji je još jučer pušten iz Remetinca, Šurjak više nije predsjednik HOK-a

Piše HINA  /  30.08.2022., 13:22h

Umirovljenik Dane Škugor, jedan od petero osumnjičenih za malverzacije s plinom u "aferi Ina", pušten je u ponedjeljak iz istražnog zatvora nakon što je sudac istrage ispitao njegovu suprugu i snahu, potvrdio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Škugor je izašao iz istražnog zatvora nakon što su njegova supruga i snaha, kao privilegirani svjedoci, iskoristili svoje pravo da ne svjedoče u istražnom postupku u kojem je Škugoru određen jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, doznaje Hina na sudu.

Nakon Dane Škugora na slobodu bi mogla izaći i sada već bivša predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić, kojoj je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

S obzirom na to da je Ratkić podnijela ostavku na tu funkciju, ni za nju više nema zakonske osnove za zadržavanje u pritvoru, no ona će moći napustiti Remetinec tek nakon što njezina ostavka bude objavljena u sudskom registru, za što je potrebno nekoliko dana.

Odvjetnik Petar Pavković, koji brani Mariju Ratkić, rekao je u razgovoru za N1 televiziju da njegova branjenica nije priznala krivnju i da neće biti svjedokinja pokajnica u istrazi.

Pavković je dodao kako ima informaciju da je Ratkić članica HDZ-a, kao i prvoosumnjičeni Damir Škugor, ali s njom o tome nije razgovarao.

Šurjak podnio ostavku na sve dužnosti u HOK-u

Uz Ratkić i Danu Škugora, na meti Uskokovi istražitelja našli su se Škugorov sin i direktor u Ini Damir Škugor, poduzetnik Goran Husić i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, koji je u utorak podnio neopozivu ostavku na tu dužnost, kao i na sve druge dužnosti u tijelima, radnim grupama i komisijama HOK-a.

Istražitelji sumnjaju da je Damir Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike, pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavali ispod tržišne cijene.

Ina je u konačnici oštećena za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Prema istražiteljima, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Istražitelji tvrde da je na računu tvrtke potonje dvojice ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:00