StoryEditor

Škotska policija: ‘Ovaj napad u Glasgowu nije bio teroristički‘

Piše D  /  27.06.2020., 07:06h

Škotska policija ubila je u petak osumnjičenog za napad u Glasgowu koji je ranio šest osoba nožem, od kojih je jedan pripadnik policije, a taj napad u izbjegličkom centru koji nije završio žrtvama, policija ne istražuje kao teroristički.

Ranije u petak britanski mediji izvijestili su, pozivajući se na izvore, da je napadač u Glasgowu ubio dvije osobe, no čini se da je mrtav jedino napadač, napisao je BBC.

Velik broj policajaca bio je raspoređen u središtu grada u događaju koji su britanski mediji opisali kao napad nožem, samo tjedan dana nakon napada u Readingu u kojem su tri osobe ubijene.

Događaji u Glasgowu ne vode se kao "terorizam", rekla je policija.

Međutim škotski ministar pravosuđa Humza Yousaf izrazio je žaljenje zbog deprimirajućeg poteza krajnje desnice koja je "instrumentalizirala taj užasan izgred".

- Glasgow vas neće podržati u vašoj mržnji koja dijeli, stoga i ne pokušavajte - napisao je na Twitteru.

Muškarac "na kojeg je policija pucala je umro", a šest ozlijeđenih muškaraca je u bolnici, među njima 42-godišnji policajac koji je "u kritičnom, ali stabilnom stanju", rekao je šef škotske policije  Steve Johnson.

Prema riječima udruge, napad se dogodio u hotelu koji služi kao prihvat za tražitelje azila.

Savez škotskih Kurda, čije riječi prenosi dnevnik Glasgow Times, rekao je da je stotinjak tražitelja azila bilo smješteno u tom hotelu i žalilo se da su blokirani u unutrašnjosti, bez novca, a mnogi od njih imali su zdravstvenih tegoba. 

- Mnogo je mentalnih teškoća u tom centru jer nemaju pristupa liječniku tijekom epidemije - rekao je predsjednik Afganistanskog povjerenstva za ljudska prava Mohammad Asif.

Politički čelnici izrazili su žaljenje zbog napada, među njima  britanski premijer Boris Johnson i škotska premijerka Nicola Sturgeon, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:21