StoryEditor

Škoru naljutio status voditelja N1 na Facebooku: ‘Rugate mi se, otkazujem dolazak u emisiju‘

Piše D  /  25.05.2021., 01:05h

Miroslav Škoro trebao je gostovati na N1 televiziji, no otkazao je dolazak nakon statusa koje je na Facebooku proteklih dana pisao voditelj N1 televizije Ilija Jandrić.

Ovo su dva statusa koja su naljutila Škoru.

"Isto je malo sumLJivo da su incijali Tomislava Tomaševića TT, a rođen je godinu i pol nakon smrti Tita. Možda je on njegova reinkarnacija? Kao dalaj lama i te spike...?!"

"Albina pozvala ljude da glasaju za Srbiju. Škoro saziva izvanrednu presicu za 3,2,1...:D".

Škoro je o razlozima otkazivanja gostovanja na N1 objavio post na Facebooku:

- Poštovani gospodine Ilija Jandrić, zahvaljujem na pozivu za gostovanje u Vašoj emisiji, no iako bih Vaše gledatelje rado upoznao sa svojim programom i vizijom koju imam za grad #Zagreb, moram Vas obavijestiti da sam, potaknut Vašim nedavnim objavama na #Facebook-u, odlučio otkazati svoje gostovanje. Vašom objavom na Facebook profilu nisko i neprofesionalno komentirate hrvatsko-srpske odnose u natjecanju i glasovanju za pjesmu Eurovizije, pritom na ružan i sugestivan način koristeći moje ime, a nakon tog statusa to nastavljate činiti i drugim sugestivnim objavama na društvenim mrežama.  

- Ja sam od početka svog političkog djelovanja, pa i ranije, jasno komunicirao svoj svjetonazor i njega se ne sramim niti ga skrivam. Međutim, morate znati da kao što i ja, kao javna osoba, moram paziti i na ono što izgovaram u svoje privatno vrijeme, tako ste i Vi javna osoba koja svojom komunikacijom šalje određene poruke. Ovom ste objavom povrijedili mene kao osobu jer mi namećete neprijateljstvo prema cijeloj jednoj državi ili jednom narodu, a to je, ne samo vrlo podlo, nego je to i vrlo opasna retorika. Voljeti svoje ne znači mrziti tuđe! Sigurno ne nekome tko se smatra kršćaninom. 

- Ono protiv čega se borim i borit ću se dok sam živ nije jedan narod, nego sustav u kojem je naš narod u nedavnoj prošlosti živio i u krvi iz tog sistema izašao, a neki ga svojim stavovima žele vraćati. Dok dišem, zagovarat ću slobodu i demokraciju i boriti se za ono u što vjerujem. Vi ste nažalost svojim objavama pokazali da u Vašoj emisiji ne mogu računati na tu slobodu i demokraciju, povrijedili ste osnovno načelo svog posla, a to je profesionalnost i nepristranost. Javno ponižavanje je nešto što može biti prihvatljivo u političkoj borbi, ali je nedopustivo kada to čine predstavnici medija, koji bi trebali biti neovisan i neutralan kanal plasiranja objektivnih informacija prema građanima. I za to ću se, gospodine Jandriću, boriti - za slobodu medija, koja je ključna za slobodno demokratsko društvo u kojem će narod imati pravo na istinu, a ne na neku "istinu" koju mu plasira ova ili ona partija, kako god se ona zvala.

- U istini živim i za istinu ću se uvijek boriti, tako su me naučili moji roditelji, tako mi nalaže moja vjera i moja savjest! Vi, gospodine Jandrić, možete u privatno vrijeme biti simpatizer i pobornik platforme Možemo, ali u obavljanju novinarskog posla istina, nepristranost i objektivnost su temeljene postavke. Vi ste nažalost svojim istupima pokazali da Vas ne zanima istina i činjenice, nego propaganda vlastitog mišljenja. Svojim ruganjem ste degradirali svoju emisiju na nivo ispod prihvatljivog demokratskog i civiliziranog dijaloga. Dopustite mi da citiram Kodeks časti hrvatskih novinara koji kaže: „U svom su radu novinari dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti, uvažavati pluralizam ideja i nazora. U svim novinarskim prilozima, pa tako i u komentarima i polemikama, novinar je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira. Novinar se ne smije baviti poslovima koji bi mogli ugroziti njegovu neovisnost, objektivnost i samostalnost prosuđivanja, narušavajući njegov novinarski dignitet. Novinar, kao i svaki građanin, ima pravo na političko i drugo opredjeljenje. On, međutim, u svom djelovanju zauzima profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od preduvjeta za objektivno i profesionalno izvještavanje o događajima.“

- Stoga, gospodine Jandrić, ako Vi već niste sačuvali svoju čast, ne zamjerite što sam odlučio ja sačuvati svoju. Srdačan pozdrav, Miroslav Škoro.

N1: To je dio njegove predizborne kampanje

Reagirala je i N1 televizija. 

- Objavljujući privatne objave na Facebooku urednika N1 televizije Ilije Jandrića, Miroslav Škoro sumnja u objektivnost i profesionalnost novinara koji u svojoj emisiji svakog tjedna razgovara s brojnim ljudima iz javnog života i politike, u ovom slučaju i s kandidatima na lokalnim izborima. N1 odbacuje svaku sumnju u nepristranost i profesionalnost svojih novinara i urednika.
Miroslav Škoro je kandidat u kampanji i, kao i svi drugi kandidati, ima jednak tretman u programu N1 televizije. Prije samo dva dana bio je gost u jednosatnom izbornom sučeljavanju u našem programu. Nismo čuli nijednu primjedbu na neravnopravan ili neprofesionalan tretman, jer takvih primjedbi, jednostavno nije bilo, niti bi ih moglo biti, budući da su svi kandidati tretirani novinarski nepristrano i profesionalno. Objava Miroslava Škore je dio njegove predizborne kampanje u kojoj ne sudjelujemo, pa s takvim objavama ni ne želimo polemizirati. Miroslav Škoro sumnja u nepristranost i neprofesionalnost novinara u čijoj emisiji nije ni gostovao. Privatne objave svojih novinara N1 smatra slobodom koja je zagarantirana svima hrvatskim Ustavom, i one ni na koji način ne utječu na profesionalnost u radu i izvještavanju N1 televizije, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:41