Article_Top_970x250

Škoro za parlamentarne izbore sprema veliku desnu koaliciju

politika

Škoro za parlamentarne izbore sprema veliku desnu koaliciju

sij 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Miroslav Škoro dobio je 465.703 glasa i to je fenomenalan rezultat. Ne mogu se uspoređivati glasovi na predsjedničkim izborima i na parlamentarnim, no kada bi ih pretvorili, imali bi oko 40 zastupničkih mjesta. To je značajan kapital", kaže Grmoja.

"Miroslav Škoro planira izaći na parlamentarne izbore s vlastitom platformom. Vjerujem da se na autentičnom konzervativno-demokršćanskom programu može dobiti povjerenje građana", najavio je šef stožera predsjedničkog kandidata Miroslave Škore Mate Mijić. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da Škoro može biti ozbiljan politički faktor samo ako pokaže političko strpljenje kakvo je imao Ivica Račan kada je ujedinjavao Šestorku. U razgovoru za Index Mate Mijić, Nikola Grmoja iz Mosta te Pero Kovačević iz suverenista potvrdili su nam kako su ti razgovori već poodmakli. Štoviše, nakon 15. siječnja puno bi toga trebalo biti jasnije.

No krenimo redom.

Škoro mora biti kao Račan

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro uz podršku Mosta, suverenista (HRAST, HKS i Blok za Hrvatsku), Zlatna Hasanbegovića i ostalih manjih političkih aktera koji se pozicioniraju od centra na desno dobio je 465.703 glasa, što mu nije bilo dovoljno za drugi krug predsjedničkih izbora, no predstavlja ozbiljan politički potencijal. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da Škoro može biti bitan politički faktor samo ako pokaže karakteristike kakve je imao Ivica Račan te ujedini što veći broj desnih političkih opcija.

"Miroslav Škoro mogao bi postati bitan politički faktor samo ako se ugleda na Ivicu Račana. Pri tome ne mislim, naravno, ideološki, nego tehnički. Račan je imao veliki stupanj strpljenja u pregovorima kada je trebalo okrupniti ljevicu, a to bi morao pokazati i Škoro. Na desnici je mala bara, a puno je krokodila, a na Škori je da sve te lokalne vođe ujedini na jednu zajedničku listu. To je mukotrpan posao, no ako to uspije, takva lista mogla bi imati 15 do 20 mjesta u saboru na budućim parlamentarnim izborima", kaže politički analitičar Žarko Puhovski. Ako Škoro na jednoj listi ne bi uspio ujediniti suvereniste, Most i razne haespeove, odnosno stranke koje se pozicioniraju desno od HDZ-a, za te opcije slijedi minoriziranje.  

Mijić: Pregovori se vode i otvoreni su i za one koji do sada nisu bili s nama

"Trebao bi raditi na zatomljivanju razlika u ime tog nekakvog zajedničkog cilja. Upravo takvu tehniku imao je Račan, no nekako sumnjam, s obzirom na iskustvo Miroslava Škore, da je on to u stanju", kaže Puhovski dodajući kako se bilo donekle lako okupiti oko jednog kandidata kada su u pitanju predsjednički izbori, no to je sve sasvim drugačije kada se radi o zajedničkoj listi koja odlučuje o rasporedu i pozicijama šefova tih "malih stranaka".  

"Tu je i pitanje organizacijske osnove za parlamentarne izbore, odnosno strukture. Činjenica je na kraju da Škoro sudeći prema rezultatima predsjedničkih izbora ima potencijal, no taj potencijal je često imaginaran i teško ga je realizirati", uvjeren je Puhovski.

No nije tajna da je Škoro već krenuo u pregovore oko izgradnje platforme za parlamentarne izbore. U razgovoru za Index Mijić je potvrdio kako se takvi razgovori već vode.

"Radimo na tome. Osim onih političkih opcija koje su već podržale Škoru na predsjedničkim izborima, poziv je odaslan i svima onima koji su nas prepoznali nakon predsjedničke kampanje", kaže Mijić otkrivajući tek kako se radi o široj političkoj platformi, od centra na desno. Mijić kaže i kako mu je jasno kako su predsjednički izbori jedno, a parlamentarni nešto sasvim drugo te da mora ponovno pridobiti sve te glasače.

"Kada god budu parlamentarni izbori, mi ćemo biti spremni", kaže Mijić u izjavi za Index

Most pregovara još od ljeta

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je danas kako Most kontinuirano razgovara sa Škorom, a njegove riječi potvrdio nam je i zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

"Još od ovog ljeta pregovaramo sa Škorom. To je istina. Pregovaramo isključivo s njim, no vidjet ćemo što će na kraju ispasti", rekao je Grmoja. Iako je u stožeru Miroslava Škore nakon rezultata prvog predsjedničkog kruga vladalo razočaranje što Škoro nije ušao u drugi krug, Grmoja kaže da je bio izuzetno zadovoljan, jer je ostvaren fenomenalan rezultat.

"Miroslav Škoro dobio je 465.703 glasa i to je fenomenalan rezultat. Ne mogu se uspoređivati glasovi na predsjedničkim izborima i na parlamentarnim, no kada bi ih pretvorili, imali bi oko 40 zastupničkih mjesta. To je značajan kapital", kaže Grmoja.

Suverenisti su sigurni u zajedničku listu

Hrvatski suverenisti bili su zadovoljni ostvarenim rezultatom na izborima za Europski parlament. Od Škore su očekivali ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora, no slažu se kako je Škoro, bez obzira na konačni rezultat, imao sjajan odaziv kod birača. Sudeći prema izjavi Pere Kovačevića za Index, čini se da su spremni za zajednički izlaz na izbore.

"Naravno da je ta opcija više nego izgledna, odnosno mogu reći i sigurna. Gotovo pola milijuna glasova birača koje je Škoro dobio je impresivan dokaz stvaranja novog biračkog bloka. Onog bloka koji traži suštinske promjene u društvu i zemlji, u svim sferama društva i života", kaže Kovačević dodajući kako će se sa Škorom naći već 15. siječnja.

Nakon toga će, pretpostavljamo, puno toga biti jasnije.

Dnevnik.ba

Tagovi: