StoryEditor

Škoro otkrio hoće li koalirati s HDZ-om i što misli o pozdravu ‘Za dom spremni‘

Piše D  /  24.05.2020., 02:05h

Škori, čini se nije uspio projekt šireg okupljanja desne koalicije za izlazak na izbore. Međutim, kako je kazao, ne želi upotrebljavati teške riječi i reći da je to njegov osobni poraz, jer je još na početku to okarakterizirao kao pokušaj da se napravi nemoguća misija.

"Razgovarali smo sa svima vrlo otvoreno i pošteno, a pritom smo se oslanjali na postojeće političko stanje, ankete i procjene, ali upravo kod procjena dolazi do problema. Bitan je omjer, a uvijek su oni koji su s druge strane mrvicu nerealniji u odnosu na one koji traže partnere. Most je odlučio ići svojim putem i neka im Bog da zdravlja. Želim im svaku sreću. To što se nismo dogovorili ne znači da moramo biti protivnici. S Raspudićem isto nije ništa propalo. Imali smo vrlo korektne razgovore, a koliko sam shvatio iz razgovora, on možda neće ni ići u daljnju političku utakmicu", kazao je Škoro rekavši kako od Željke Markić nije dobio odbijenicu jer "s njom nisam ni razgovarao niti imam njen broj", ali priznaje kako su s njom u kontaktu neki od njegovih suradnika.

Zašto ga se uopće gura u krajnju desnicu, zapitao se čelnik Domovinskog pokreta.

"Je li to zbog ‘Ne dirajte mi ravnicu‘, ‘Milo moje‘ ili ‘Sude mi‘? Tko god je sa mnom problem je i proglašava ga se ekstremnom desnicom. Kad netko otiđe od mene, postaje prihvatljiv i daje mu se prostor kako bi se dokazalo da sam ja i dalje ekstremna desnica s kojom se ne može. Možda je to zbog mojega stava o postrojbama HOS-a iz 1991. godine. Nisam još nikoga vidio oko sebe da dolazi i veliča Antu Pavelića i NDH. Takve bih istog trenutka osudio, izbacio i više nikad ne bi sjedili sa mnom za stolom. Ne zanimaju me ni drug Tito ni Ante Pavelić i siguran sam da oko mene nema ljudi koji bi veličali nekoga od ove dvojice zločinaca", kaže Škoro. 

Škoro je odgovorio na pitanje što bi on napravio sa spornim pozdravom ‘Za dom spremni‘ za koje je Vladino povjerenstvo utvrdilo da je protuustavan, ali dopustiv u iznimnim situacijama.

"Oni koji tvrde da je od 1941. do 1945. godine pod tim pozdravom počinjeno zlo su u pravu, no ne može se osporiti ni da je pod pozdravom ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu‘ isto tako počinjeno puno zla i to ne samo u spomenutom periodu, nego od 1945. pa do 90-ih godina. Rekao sam i prije da trebamo postići konsenzus i oformiti međunarodnu komisiju koja će nam objektivno pomoći da dođemo do istine. Tu istinu tad trebamo prihvatiti i s njom živjeti dalje okrenuti budućnosti, kao što je, primjerice, to bio slučaj u Poljskoj i Rumunjskoj. Istodobno, insignije HOS-a su insignije regularnih postrojbi Hrvatske vojske."

Škoro nije htio potvrditi da je Most u pregovorima s njegovom strankom tražio osam mandata jer smatra da bi bilo nepristojno izlaziti s brojkama. Ali su vrlo blizu istini, kazao je.

"Nismo se razišli na ideologiji. U razgovorima je ispadalo da mi moramo preuzeti tzv. sinergijska mjesta, dok su oni tražili relativno sigurne sinekure. No Domovinskom pokretu nisu u interesu trakavice ni cirkus. Malo buke Mostu očito odgovara jer su svjetla političkih reflektora uperena u njih", smatra šef Domovinskog pokreta.

Škoro je odbacio i mogućnost suradnje s Tomislavom Karamarkom. "Mislim da to nije dobro ni za njega ni za pokret, utvrdio je dodavši kako misli da Karamarko ima svoje ambicije koje su vjerojatno vezane za HDZ i "to treba pustiti".

Iz vladajuće stranke, nakon propalih pregovora između Škore i Mosta, mogle su se čuti poruke da im je Most neprihvatljiv, ali Domovinski pokret vide kao potencijalnog saveznika za sklapanje buduće vlade.

"Ta priča pojavljuje se uvijek kad treba oslabiti Domovinski pokret i mene. Naravno da HDZ ima svoje interese, a to je razjediniti bilo koju priču koja predstavlja ugrozu njihovu načinu vladanja. Tko god povjeruje da sam ja, nakon svega što sam u životu napravio, spreman bezuvjetno sjesti i razgovarati s bilo kim, vara se. Imam svoj put, silno sam ponosan na njega i neću tu stati. Znam da Domovinski pokret i ja predstavljamo problem HDZ-u pa oni svako malo puštaju spinove. Bez obzira na to, siguran sam i vjerujem da ćemo ostvariti dobar rezultat, iako teško od tih podmetanja komuniciramo poruke što i kako planiramo napraviti. HDZ i SDP su majstori destrukcije. Mogu samo obećati da neće biti dogovora ni s kim dok ne postignemo konsenzus glede reformi i promjena u društvu koje će Hrvatsku vratiti narodu", zaključio je Škoro u intervjuu za Express.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:16