StoryEditor
doboj

Skoro kao Ferrarijev: Veliki zaljubljenik u Formulu 1 napravio atraktivni bolid

Piše desk  /  24.07.2022., 09:00h

Reakcije su pozitivne, a najviše se raduju djeca koja svakodnevno dolaze da se fotografiraju i osjete kako je to sjesti u bolid F1. Ništa manje nisu znatiželjni ni stariji.

Svestrani inovator iz Doboja Anis Hadžikadunić sanjao je da posjeti utrke Formule 1, a kako mu to nije pošlo za rukom, s deset prstiju u svojoj garaži napravio je bolid i to za dvije godine.

Do sada nije imao priliku posjetiti neku od utrka letećeg cirkusa pa je odlučio u rodnom Makljenovcu napraviti jurilicu koja plijeni pažnju lokalne, ali i regionalne javnosti.

Na prvu, bolid se ne razlikuje previše od onih koje gledamo na TV-u, pa je pravo bogatstvo imati nešto ovakvo, kako za njega, tako i za sve koji vole adrenalin i brzinu. Mehaničar po struci, od malih nogu ne krije ljubav prema ovom sportu, a sve to upakirao je u vozilo kakvo se rijetko vidi na našim prostorima.

- Odmalena pratim Formulu 1, od početka mi je to baš zanimljivo, a do sada nisam imao priliku biti na nekoj stazi da gledam, a kamoli da sudjelujem. Zato sam odlučio uz malo sredstava napraviti bolid. Inače radim kao limar, a kada povežemo automehaničara i limara dobijemo uspješan spoj - rekao je Hadžikadunić.

Pored truda, odricanja, iskustva i znanja, neophodno je bilo i uložiti novac kako bi napravio bolid koji je pravi hit, posebno kod zaljubljenika u F1, kojih ima mnogo.

- U jednom trenutku uspio sam izračunati da je uloženo oko 5.000 KM plus rad. Ali kada nešto volite i kada vas ispunjava, ništa nije teško. Nije se radilo svaki dan, a radio sam isključivo noću nakon posla i tako skoro dvije godine, od samog crtanja projekta pa od montaže. Ne žalim ni zbog jedne sekunde provedene u garaži - kazao je.

Za Glas Srpske kaže da je na raznim mjestima pronalazio dijelove, dok je mnoge i sam pravio.

- Bilo je zahtjevno sve to uraditi, sve je zaštićeno. Dužina, visina, širina i težina. Većinu dijelova sam našao na otpadu ili autootpadu. Našao sam kugle, krajnice, letvu volana, motor, mjenjač. Ostalo sam pravio, svaki dio je priča za sebe - rekao je Hadžikadunić.

Reakcije su pozitivne, a najviše se raduju djeca koja svakodnevno dolaze da se fotografiraju i osjete kako je to sjesti u bolid F1. Ništa manje nisu znatiželjni ni stariji.

- To je sada atrakcija. Tko zna voziti, može doći, provozati jedan krug, to je doživljaj. Koliko god je to adrenalin na televiziji, najmanje deset puta je jači osjećaj kada to i doživite. To se ne može prepričati, jednostavno ili osjetite ili ne - rekao je Hadžikadunić.

Bolid je urađen po maketi čuvenog Ferrarija iz 1997. godine.

- Težak je oko 400 kilograma. Samo još da polijepim polikarbonat, da se naprave obline i može se voziti, iako je već sve spremno. Satisfakcija je sjesti u nešto što sam napravio i u što sam pametno trošio vrijeme, nekad i dugo u noć - ističe Hadžikadunić.

Za potpuni ugođaj tu je i adekvatna oprema na koju je naišao sasvim slučajno, a za nju je izdvojio samo nekoliko maraka.

- Kompletnu Ferrarijevu uniformu kupio sam u trgovini rabljene robe po povoljnoj cijeni, tako da spreman ulazim u bolid, sve je u crvenoj kombinaciji - dodao je.

Nije ovo prva inovacija ovog Dobojlije. Otprije njegovo dvorište krasi i avion.

- Imam i avion koji je nastao u doba pandemije, koji stoji kraj puta kao orijentir. Raspon krila je 2,2 metra, dok je dug oko 1,8 metara i također je bio atraktivan za susjede i lokalno stanovništvo - kazao je Hadžikadunić.

Avion i bolid Formule ” samo su neke u nizu inovacija koje kao od šale polaze za rukom Anisu Hadžikaduniću, koji je svoj Makljenovac bar na trenutak stavio na mapu "letećeg cirkusa".

Cilj Anisa Hadžikadunića je da bolid legalizira, odnosno da ga može nesmetano voziti, što iziskuje dodatne troškove.

- Ako ne budem mogao do legalizacije, idem na šlep-prikolicu, spustim ga na adekvatno mjesto i vozim, na poligonu ili slično, gdje ga mogu provozati nesmetano, bez problema. Međutim, na dobrom sam putu, imam dosta odrađenih stvari, treba još dosta novca, točno onoliko koliko sam uložio da ga napravim - rekao je Hadžikadunić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:23