Article_Top_970x250

Skoro 500 nastavnika u USK tehnološki višak

zbog sve manje učenika u školama

Skoro 500 nastavnika u USK tehnološki višak

srp 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Odlazak građana "trbuhom za kruhom" van granica naše zemlje već odavno otkriva posljedice. Jedan od segmenata gdje je to najevidentnije je obrazovanje.

Tako je u gradovima Bosanske krajine najalarmantnija situacija, a prema podacima do kojih je došao portal Klix.ba tehnološki višak u obrazovanju je skoro 500 nastavnika.

Portal Klix.ba došao je u posjed kompletnog spiska prosvjetnih radnika i ostalog osoblja u svim osnovnim i srednjim školama Unsko-sasnkog kantona koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Ukupno su 482 radnika tehnološki višak za čijim je radom djelomično ili u potpunosti prestala potreba. Takvo stanje je nastupilo, između ostalog, i zbog sve manje učenika u osnovnim i srednjim školama pa brojni prosvjetni radnici gube normu.

Od tog broja 98 nastavnika će u potpunosti ostati bez posla, dok će ostali vjerojatno biti raspoređeni u skladu s potrebama, a većina će ih se morati zadovoljiti sa tek nekoliko sati.

Od 98 radnika koji definitivno ostaju bez posla čak 95 posto je nastavnika/nastavnica razredne nastave.

Zaposlenici koji ostaju bez posla u radnom odnosu će biti do 31. kolovoza, nakon čega prestaje potreba za njihovim angažiranjem.

Dnevnik.ba

Tagovi: