StoryEditor
pad potpore

Skoro 40 posto Slovaka smatra da su NATO i SAD krive za rat u Ukrajini: "Postoji sve veći jaz između odluka države i stava građana"

Piše fena  /  27.03.2023., 17:48h

Podrška javnosti u Slovačkoj za pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije mogla bi biti ugrožena kako se ta zemlja kreće ka prijevremenim izborima u rujnu, a dezinformacije štete debati, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Zuzana Caputova.

Slovačka, članica NATO-a s njegovog istočnog boku koja se graniči s Ukrajinom, pruža čvrstu podršku Kijevu pod vladom desnog centra, koja je pala krajem prošle godine i čije su stranke, pokazuju ankete, zaostajale za Smerom bivšeg premijera Roberta Fica, i strankom SD koja se protivi većoj vojnoj pomoći.

Zemlja je primila desetke tisuća izbjeglica koje su bježale iz Ukrajine, osigurala je oružje i poslala je svoje borbene zrakoplove MiG-29 ukrajinskoj vojsci prošlog tjedna, kao prva zemlja koja je osigurala takvo oružje.

Stavovi javnosti razlikuju se, međutim, a anketa istraživačkog centra Globsec u prosincu pokazala je kako 39 posto Slovaka smatra da su NATO i Sjedinjene Države odgovorni za rat u Ukrajini. Podrška NATO-u je manja u Slovačkoj nego u većini drugih država članica, pokazuje istraživanje vojne alijanse.

Ne pominjući direktno Fica, Caputova je u ponedjeljak izjavila da bi vanjskopolitička orijentacija zemlje mogla biti u pitanju na predstojećim izborima i pozvala dužnosnike da rade na održavanju podrške njenim ciljevima.

- Postoji sve veći jaz između odluka koje donosi država na osnovu naših vrijednosti i nacionalnih interesa i stava građana - kazala je ona na konferenciji.

- Bojim se da početna predizborna kampanja neće pomoći da se ovo popravi – dodala je.

Caputova je izjavila da bi današnja situacija potencijalno mogla biti poput kraja 1990-ih kada je Slovačka propustila prvi val širenja NATO-a zbog vlade pod bivšim premijerom Vladimirom Meciarom koja se smatrala potencijalnim sigurnosnim rizikom.

Politička scena je od sredine prošle godine sve više fragmentirana, a vladajuće stranke se svađaju u jeku krize uzrokovane visokim cijenama energenata i inflacijom.

Devet stranaka ima šanse da osvoji mandate u rujnu, sudeći po anketama agencije IPSOS. Čak i ako Fico dobije najveći broj glasova, možda će mu, međutim, biti teško da pronađe koalicijske partnere, osim krajnje desničarske Republikanske stranke, prenosi Reuters.

23. travanj 2024 12:37