StoryEditor

Skoro 100 djece migranata iz Salakovca od iduće godine u školi u Bijelom polju?

Piše D  /  06.07.2019., 11:07h

Naime, prema zadnjim podacima u Centru Salakovac trenutno borave 162 migranta. Čak 100 ih je iz Iraka, 30 iz Irana, 16 iz Afganistana itd. Čak ih ima i iz Nepala. Od toga broja, čak 83 je djece, piše Ero.tel.

Ahmet Sijamhodžić, upravnik Centra Salakovac, otkrio je tijekom posjeta ministrice Borovac informaciju kako su u tijeku pregovori da djeca iz Centra krenu u školu u Bijelom polju.

-U dogovoru sa školom u Bijelom Polju i nadležnim županijskim ministarstvom pokušavamo dogovoriti nastavak institucionalnog obrazovanja djece migranata – rekao je tom prilikom Sijamhodžić.

Očito kako je proces do sada bio obavijen velom tajne jer niti jedan hrvatski dužnosnik iz HNŽ-a kojeg nije bio upoznat s njim, tako da nisu željeli ni komentirati ovu priču.

Stanovnici Bijelog polja su već samim dolaskom migranata u Salakovac izražavali negodovanje jer su bili izloženi upadima u privatne posjede i čestim prijetnjama od strane osoba smještenih u Centru. Česti su bili i pokušaji otmica automobila i drugih prijevoznih sredstava s kojima su pojedinci željeli doći do hrvatske granice.

Teško je i zamisliti kakva će tek biti reakcija kada čuju da bi skoro 100 djece migranata trebalo krenuti u školu u Bijelom polju, te kako resorno županijsko ministarstvo radi na tome procesu. Naravno, djeci treba omogućiti školovanje i normalan razvoj, ali se mnogi pitaju je li ovo iduća faza projekta koji ima za cilj trajno naseljavanje migranata na ovome području i korjenitu promjenu demografske slike Mostara.

Odmah nakon dolaska migranata na ovo područje počelo se govoriti o jednom takvom scenariju, a izgleda kako se sada prešlo u drugu fazu. Treba vidjeti kako će na ovu ideju reagirati stanovnici Bijelog polja na koje se ovo pitanje izravno odnosi. Također, očekuje se kako će i hrvatski politički predstavnici u HNŽ-u zauzeti svoj stav po ovome pitanju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:18