StoryEditor
njemačka

Školski zadatak izazvao oštre reakcije turskih zajednica

Piše desk  /  13.02.2022., 12:44h
Zadatak koji je postavljen učenicima na satu etike u gimnaziji Siegburg Alleestrasse u Siegburgu u njemačkoj Saveznoj zemlji Sjeverna Rajna-Vestfalija izazvao je skandal i oštre reakcije turskih zajednica, prenosi Fenix magazin.

Zadatak je glasio: Otac Turčin u Njemačkoj udao je svoju kćer bez njezinog pristanka za sina svog pokojnog brata kako bi bratov sin dobio boravišnu dozvolu u Njemačkoj, a time mu osigurao i egzistenciju. Razgovarajte o toj situaciji sa svojim susjedom u učionici. Kakve probleme vidite u tome?

Zadatak je zapravo imao cilj ukazati na probleme s kojima se suočava i država i njezini stanovnici kao što su dogovoreni brakovi, prisila na brak i prijevara države u svrhu dobivanja boravišne dozvole, no izazvao je bijes turskih zajednica, a škola je optužena za rasizam.

Kako piše njemački Bild, Savez turskih udruga roditelja Sjeverne Rajne-Vestfalije” (FÖTEV) ogorčen je na Ministarstvo obrazovanja.

– Zaprepašteni smo, to je još jedan primjer rasizma - poručili su iz FÖTEV-a.

Odvjetnik iz Solingena Fatih Zingal prošlog je tjedna na društvenim mrežama objavio školski zadatak.

– Stereotipi, rasizam i predrasude nikada ne nastaju bez razloga. Ovo je još jedan primjer kako je naš obrazovni sustav također prožet latentnim rasizmom. Treba pitati odgovorne osobe za ovaj nastavni materijal. Ne želim znati koliko je učenika turskog podrijetla u prošlosti bilo u nepovoljnom položaju od strane učitelja – napisao je Zingal i objavio fotografiju zadatka.

Gimnazija Siegburg: Odbijamo svaki oblik rasizma

Oglasili su se i iz gimnazije Siegburg Alleestrasse. Napisali su kako u njihovoj školi nije nikad bilo, niti će biti rasizma.

– Optuženi smo za rasizam i diskriminaciju. Ovaj skandal bi mogao ostaviti dojam da se stereotipi namjerno koriste protiv manjine. To nije slučaj i nikada neće biti u našoj školi. Unatoč tome, ispričavamo se svima koji bi se time mogli osjećati povrijeđeno. Naravno, to nije bila namjera škole niti bilo kojeg pojedinog nastavnika. Mi smo otvorena, tolerantna i međunarodna škola. Tako će i ostati – poručili su iz škole.

Učitelji gimnazije Siegburg Alleestrasse su napisali kako u školi cijene i žive različitost.

– Strogo odbacujemo svaki oblik rasizma, seksizma, predrasuda ili drugih nedostataka – poručili su.

Glasnogovornik okružne vlade Kölna rekao je za Bild kako je ravnateljica već tražila razgovor o tom pitanju. Prema njegovim riječima, zadatak je izvučen iz konteksta i, štoviše, došao je “iz školske knjige odobrene u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji”.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:20