Article_Top_970x250

Školama u HNŽ-u uručena donacija nastavne opreme

"tabla"

Školama u HNŽ-u uručena donacija nastavne opreme

stu 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) putem Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a podupire provedbu petogodišnjeg projekta općeg obrazovanja "TABLA" putem kojeg će se ukupno 22 osnovne i srednje škole na području te županije, kroz više etapa, opremiti suvremenim nastavnim sredstvima.

"Projekt 'TABLA' podrazumijeva povećanje djelotvornosti i učinkovitosti obrazovnog sustava, a HNŽ se, uz Kanton Sarajevo, zasad jedini u Federaciji BiH uključio u njegovu provedbu te su osim opremanja škola suvremenim nastavnim sredstvima (laboratorije za STEAM), planirane i obuke i educiranja za ukupno 800 nastavnika i profesora", priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Riječ je o donatorskoj nabavi nastavne opreme ukupne vrijednosti 800 tisuća maraka, u što nisu uračunati troškovnici obuka nastavnoga osoblja.

"I kroz ovaj projekt, nositelji odgojno-obrazovnog procesa rade na poboljšanju inicijalnoga obrazovanja nastavnika, usklađivanju nastavnih planova i programa, razmjeni dobrih praksi, obuci i stručnom usavršavanju nastavnog osoblja te inkluziji. Vlada HNŽ-a snažno podupire ovakve oblike osuvremenjivanja i unaprjeđenja našeg prosvjetnog sustava, što je na tragu i niza drugih aktivnosti kojima se radi na stvaranju boljih i suvremenijih uvjeta obrazovanja naših učenika, ali i podizanja i radnog i životnog standarda naših učitelja, nastavnika i profesora", kazao je savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka, prenosi Fena.

Ističe kako je danas obavljena isporuka tek jednog od odabranih dobavljača skupocjene nastavne opreme.

"Urađena je jedna od planiranih etapa, a projekt 'TABLA' se na zadovoljstvo obuhvaćenih škola nastavlja u svim gradovima i općinama HNŽ-a. Stoga, kako uime Vlade, tako i uime žitelja HNŽ-a, zahvaljujem našim partnerima i donatorima", kazao je Juka.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović istaknuo je kako predstavnici partnerske organizacije "Save the Children" imaju potporu Ministarstva odnosno Vlade, dodavši kako je zajednički cilj unaprjeđenje obrazovanja koje doprinosi razvitku vještina kritičkog razmišljanja i kompetencija.

"Educiranje naših nastavnika s ciljem uvođenja inovativnosti u načine održavanja i pristupa poučavanju, nužnost je konstantnog unaprjeđivanja obrazovanja. Osim educiranja nastavnika, opremom koja je donirana učenici će razviti vještine kritičkog razmišljanja koje će im biti primjenjive u daljnjemu procesu obrazovanja i na tržištu rada. Projekte kao što je 'TABLA' Ministarstvo će rado podržavati, a sve s ciljem poboljšanja kakvoće nastavnoga procesa", poručio je ministar Hadžović.

Inače, cilj Projekta općega obrazovanja "TABLA", koji podupire Američka agencija za međunarodni razvitak (USAID), a provodi organizacija "Save the Children", je na širokom planu, u razdoblju od pet godina, doprinijeti osuvremenjivanju obrazovnog sustava u BiH, kroz unaprjeđenje ishoda učenja, opremanje nastavnika znanjem i vještinama za inovativniji i progresivniji način rada te izgradnju kapaciteta kako bi se u odgojno-obrazovni proces uveli suvremeni koncepti kao što je STEAM, ekonomija zasnovana na znanju, učeničke kompetencije 4K (kritičko mišljenje, kreativnost, komunikacija, kajednički rad) te ishodi učenja i pedagoške kompetencije (pedagogija, psihologija, didaktika i metodologija), stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

Tagovi: