StoryEditor

Skinute ploče s imenom Božana Šimovića u čapljinskoj vojarni

Piše D  /  07.11.2019., 06:11h

Prilikom obilježavanja obljetnice pogibije Božana Šimovića, po kojemu vojarna u Čapljini nosi ime, Božanovi sugrađani primijetili su kako su s ulaza u vojarnu skinute ploče s natpisom ”Vojarna Božana Šimovića”.

Skinuta je velika ploča koje je bila postavljena s lijeve strane na ulazu, kao i manje ploče u kojima je bilo urezano ime vojarne.

Tim povodom, Čapljinski je portal kontaktirao Ministarstvo obrane BiH, u kojemu je rečeno kako se radi o planiranim aktivnostima ovog ministarstva, a koje su vezane za izradu obilježja svih vojnih lokacija u BiH.

”Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izdao je naređenje da se što hitnije poduzmu mjere i radnje na izradi obilježja za sve vojne lokacije kako je to propisano u točkama 74. i 75. Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, istaknuto je iz ministarstva.

Dodaje se kako su aktivnosti obilježavanja vojarni u tijeku.

”Nadležni u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH su poduzeli aktivnosti nabavke te je u tijeku izrada obilježja za sve lokacije OS BiH određenim Predsjedničkom odlukom o razmještaju i broju lokacija OS BiH, a u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima”, dodaju iz Ministarstva obrane BiH.

Nove ploče izgledat će tako što će u zaglavlju biti ispisano ”Bosna i Hercegovina”, ispod toga ”Ministarstvo odbrane/obrane BiH”, ispod toga ”Oružane snage Bosne i Hercegovine”. Nakon toga slijedi razmak, poslije kojeg će biti napisano ”Kasarna/Vojarna”, ispod toga ime vojarne pod navodnicima, a onda na kraju lokacija. Ovakvi natpisi bit će ispisani na latinici i ćirilici.

U svakom slučaju Čapljinci nemaju razloga za brigu – ploče s imenom legendarnog zapovjednika Božana Šimovića bit će vraćene na ulaz u vojarnu odmah po završetku provedbe projekta izrade obilježja za sve vojarne u BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:56