Article_Top_970x250

'SKIDA MI SA PLAĆE SVAKU RAZASUTU ŽLICU CEDEVITE' Facebook stranica objavljuje priče zlostavljanih radnika

CRNA LISTA

'SKIDA MI SA PLAĆE SVAKU RAZASUTU ŽLICU CEDEVITE' Facebook stranica objavljuje priče zlostavljanih radnika

pro 07, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Lažnih obećanja, prijevara neslućenih razmjera, nikad isplaćenih plaća za odrađeni višemjesečni rad, krađa dokumenata, ali i prijetnje svih vrsta - svega toga višestruko su se nagledali Hrvati u potrazi za pristojnim zaposlenjem, ali i poslodavci koji se kunu u to da je teško pronaći dobrog radnika, piše Slobodna Dalmacija.

Od legalnog načina prijavljivanja većina ih nije odustala, no razočarani u spori sustav, loše zakone, kompliciranu birokraciju i dugotrajne postupke, svoj bijes i frustracije, savjete, ali i upozorenja drugim naivcima, odlučili su javno posvjedočiti tamo gdje cenzure nema - na društvenim mrežama.

Tako je nastala jedna od sve brojnijih Facebook grupa na istu temu, "Crna lista poslodavaca i djelatnika". Osnovana je u prosincu 2016., a u godinu dana skupila je 39 tisuća članova. Princip je jednostavan - zlostavljani i prevareni radnici, ali i poslodavci, javno svjedoče traume i muke kroz koje su prošli, ukazuju na rupe u sustavu, te dijele pravne savjete. Kako ne bi došlo do blaćenja i lažnih optužbi, osnivač grupe postavio je stroga pravila. Osim politike, zabranjeno je vrijeđanje članova, psovke, kao i poticanje na nasilje.

Svakodnevne prijetnje

Očekivano, s obzirom na veliki broj nevjerojatnih svjedočenja, uglavnom radnika, osnivačima grupe u inbox svakodnevno stižu prijetnje, no, u želji da se sazna istina, oni ne odustaju.

- Svaki pokušaj utjecanja na rad oglasnika preko raznih prijetnji upućenih prema meni neće vam pasti na plodno tlo! Ako mislite da ste me zastrašili s prijetnjama, niste! - uz pravila, prva je stvar koja će vam upasti u oko kada posjetite stranicu.

Nakon toga kreću objave građana, omjer je odmah jasan, na stotinjak prijevara koje su doživjeli radnici ide jedna pritužba poslodavaca. Probleme s kojima se najviše susreću mogli bismo podijeliti u nekoliko skupina. Popriličan je broj onih koji još uvijek biju boj s naplatom sezonskih plaća. Splitske studentice još uvijek nisu dobile honorar za posao hostesa za vrijeme Ultre, a poduža je i lista konoba, restorana i kafića na cijeloj obali koji još uvijek nisu isplatili plaće, neki čak ni prijavili radnike, iako su to obećali.

- Radila sam u restoranu, u centru grada.. Obavljala sam i poslove koji nisu bili na razini ugovora... Svako jutro mijesila sam po šest kruhova ručno, a svaki je težio barem 1,8 kg... I tako puna tri mjeseca do isteka ugovora. Naravno, prvu plaću sam dobila na jedvite jade, a ostalo nikad vidjela - svjedoči jedna građanka, a drugi su još transparentniji pa su objavili čitave prepiske s poslodavcima.

- Restoran u Zaostrogu, oprez! Nisu nam isplaćene plaće za sedmi, kao ni za osmi mjesec. Kao što vidite, čovjek je patološki lažljivac i (da oprostite na izrazu) obično govno. I prijavila sam inspekcijama, ali čini se da od toga nema ništa. Obratite pozornost na datume u porukama. Ovo objavljujem samo da se netko drugi ne zezne i ode raditi kod njega - stoji uz desetak fotografija koji pokazuju pusta, po svemu sudeći lažna pravdanja poslodavaca. Zbog loših iskustava sve veći broj građana odlučuje se na odlazak u inozemstvo.

Rad u inozemstvu

- Nedavno sam objavio post o poslodavcu koji me nije isplatio. Dok sam danima ganjao inspektorate koji se kunu kaznama do bola, radio sam kod drugog poslodavca. I gle ti to, ni ovaj ne plaća. Svi su pomalo odlazili, i to bez novca. Ostao sam još mjesec dana i svakodnevno slušao laži. Nije me toliko bilo briga za novce, ni za platne liste, koliko do toga da smradu objasnim kako medalja ima dva lica. I opet prijava, potpisana. Znam samo da ja nisam ovca za šišanje, spakirao sam stvari i pravac Njemačka - svjedoči još jedan građanin. No, ni uglađena Europa mnogima se nije pokazala kao nužno bolja opcija. Ako je vjerovati objavama, sve je više agencija i poslodavaca koji vabe ljude za rad u inozemstvu, uglavnom na baušteli, no plaća i uvjeti ni približno ne odgovaraju dogovorenom. Jedan od primjera je tvrtka iz Sesveta.

- Ne nasjedajte slučajno na njihovu priču. On je iz Srbije, a ona iz Hrvatske. Svako malo traže djelatnike i to po pedeset zidara, armirača, molera... Dogovorili smo se da će plaća biti početkom mjeseca, no nema ni plaće, ni osobne dokumentacije koju sam priložio prilikom zaposlenja. Kada ih zovem i pitam za uplatu, vele da ne s.ru novac. I da će uplatiti kada budu mogli. Toplo preporučujem da ne nasjedate na njihove priče - samo je jedno od loših svjedočanstava.

- Na razgovoru vlasnik kaže da si prijavljen u Hrvatskoj na neto plaću od pet tisuća kuna, a ostatak od tisuću i pol eura na ruke. Ništa od toga kada dođete u Njemačku. Ljudi su radili za dvije tisuće i četiristo kuna za mjesec i pol. I to je sve. Ne nasjedajte, tip je muljator! - potresna je i priča o prevarantu koji je u dvadeset dana zeznuo petnaest radnika, a čistačice u Berlinu je preko noći izbacio, bez novca i papira, na ulicu. Najčešće ne odgovara ni dogovoreni smještaj, pa u dvosobnom stanu boravi i dvadesetak ljudi, ponekad bez kuhinje i tople vode. Sve je više i onih koji na crno uzimaju proviziju za pronalazak posla u inozemstvu.

- Može li se nekog prijaviti i gdje, jer su očito mupovski zaštićeni, za rad na crno?? Naime, ona uzima na crno 200 eura za pronalazak posla... Suprug joj pak štanca po 35 eura za dovoz u Italiju, riječ je o njegovateljicama. Znam da nas je masa na crno, ali samo pitam. Jer ću prijaviti ovakav bezdušni bezobrazluk - na društvenim mrežama se dijele i uspjesi, primjerice kada inspektorat rada zaključi slučaj u korist oštećenog.

Nevjerojatne situacije nabrajati bismo mogli unedogled, od skidanja s plaće za svaku razasutu žlicu Cedevite, do prijave radnika koji traži svoja prava policiji zbog remećenja javnog reda i mira. Sve što smo u ovom tekstu nabrojili posvjedočeno je u proteklih mjesec dana. Naravno, ovakve grupe ostavljaju prilično prostora i za osobne, neobjektivne obračune. Ipak, nemoguće je osporiti da je kršenje radnih prava u Hrvatskoj česta pojava, koja opstaje po principu "ne možete me toliko kazniti koliko ja mogu prevariti sustav". Dobar dio građana se i boji, nije dovoljno hrabar ili informiran pa ni ne pomišljaju na inspekciju, no, prijava inspektoratu ipak ima. U 2106. godini inspektori rada obavili su 43.872 inspekcijska nadzora.

- Inspektori rada prioritetno obavljaju inspekcijske nadzore po podnescima radnika, radničkih vijeća, sindikata, poslodavaca, inspekcijskih službi. Čak 35.723 inspekcijska posla obavljena su u području radnih odnosa te 8149 inspekcijskih poslova u području zaštite na radu. Najčešće se predstavkama ukazivalo na povredu propisa o radnom vremenu, odmorima, zapošljavanju, neisplati plaće i nedostavljanju radnicima obračuna plaće propisanog sadržaja, zaštiti na radu - kazali su za Slobodnu Dalmaciju u nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, napominjući kako su na njihovim internetskim stranicama objavljena sva izvješća o radu Inspektorata rada, kao i adrese ustrojstvenih jedinica Inspektorata rada te načini podnošenja prijave inspektoru rada. Uz takav detaljan vodič bilo bi zaista šteta ne prijaviti nepravilnosti.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250