StoryEditor

Skandalozno obilježavanje Dana policije FBiH: Među prisutnima i Dragan Vikić kojeg žrtve smatraju odgovornim za zločin u Buhinim Kućama

Piše desk  /  01.07.2024., 15:22h

Ceremonijom u Domu policije u Sarajevu i postrojavanjem Počasnog voda Federalnog Ministarstva unutrašnjih posova danas je obilježen Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak istaknuo je u obraćanju da obilježavanju prisustvuju prvi ministar MUP-a BiH Avdo Hebib i prvi zapovjednik specijalne jedinice MUP-a Dragan Vikić, te da je policija u najtežim trenucima za BiH stala u obranu zemlje. 

Vikić se inače dovodi u vezu s ratnim zločinom nad Hrvatima u Buhinim Kućama u središnjoj Bosni te je skandalozno da je bio prisutan na današnjoj ceremoniji. Vikić je tijekom rata bio zapovjednik Specijalne jedinice MUP-a BiH, koja se smatra odgovornom za ratni zločin nad hrvatskim civilima u Buhinim Kućama u središnjoj Bosni. 

image

Vikić (krajnje desno) u prvim redovima na svečanosti povodom dana policije

FENA -

Pripadnici odreda ‘El Mudžahid’ (iz sastava 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH) i specijalci MUP-a “RBIH” kojima je zapovijedao Dragan Vikić, ubili su 27 Hrvata u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza. Ranjeno ih je 35, nestalo je 17 civila, a 13 žena odvedeno je u susjedno Sivrino Selo gdje su zatvorene u logor i mučene. Među ubijenim bilo je i djece. Najmlađa žrtva bio je Danijel Grbavac koji je u dobi od dvije godine ubijen u naručju oca pred kućnim pragom netom prije nego što mu je rafalima pokošena majka. 

“Iza te kuće moja supruga je pokošena rafalom, a ja sam pogođen u lijevu nadlakticu, na kojoj mi je dijete bilo naslonjeno. Ubili su mi dijete u naručju. Bezglavo sam trčao po dvorištu, pobješnjeli muslimanski vojnici trčali su u smjeru dječjeg plača. ‘Poklati!’ ‘Spaliti sve!’ ‘Allahu ekber!’, čuo sam povike bijesnih vojnika”, dio je iskaza preživjelog svjedoka iz Buhinih Kuća koji je ostao bez supruge i jedinog djeteta.

Unatoč informacijama i iskazima preživjelih kako je u pokolju u zaseoku Buhine Kuće, 9. siječnja 1994. godine, sudjelovala i jedinica za posebne namjene MUP-a “RBiH” kojom je zapovijedao Dragan Vikić, ni njemu niti bilo kojem vojnom zapovjedniku ili počinitelju tog zločina nikad nije suđeno za ovaj zločin.

image

Ramo Isak

FENA -

Isak je pak naveo je kako je policija vrlo bitna u trenutnom ustavnom uređenju BiH što se vidjelo u situacijama kad su neki spominjali nove sukobe do kojih zahvaljujući upravo policiji nije došlo. Jedan od tih "nekih" je upravo Isak koji je danima zamarao javnost pričama kako bi on stao u prve redove u slučaju izbijanja rata.

Isak je poručio da je policija najvažniji faktor u svakom društvu jer od sigurnosne situacije u mnogome ovisi i priliv stranih investicija, te naglasio da FUP svoj posao obavlja najprofesionalnije. 

Direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić izjavio je da je policija osposobljena za sve izazove ali problem predstavlja ustavna nadležnost FUP-a koji nije nadređen kantonalnim MUP-ovima te da koordinacija u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela mora biti bolja.

image

Vahidin Munjić

FENA -

Dodao je da s dijelom kantona imaju odličnu koordinaciju ali ne sa svim, i kada bi to poboljšali sigurnosna situacija bi bila pod kontrolom.

image

U Sarajevu obilježen Dan policije u Federaciji BiH

FENA -

Tijekom svečanosti prikazan je kratkometražni film o Federalnoj upravi policije i dodijeljena priznanja pojedincima i kolektivima koji su dali značajan doprinos u unaprjeđenju rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 18:58