StoryEditor
bošnjački lobist

Skandalozne izjave Adisa Ahmetovića: Odbaciti legitimno predstavljanje, Njemačka treba sankcionirati Dodika i Čovića

Piše DESK  /  21.05.2022., 12:30h

Član njemačkog SPD-a i Bundestaga Adis Ahmetović u razgovoru za sarajevski portal Klix.ba iznio je niz problematičnih i činjenično neutemeljnih stavova za koje tvrdi da su stavovi Vlade SR Njemačke.

Prije nekoliko dana, u bošnjačkoj javnosti se pojavila informacija da vladajuće stranke u Njemačkoj okupljene oko Socijaldemokratske partije (SPD) pripremaju tekst rezolucije za koju će glasati na sjednici Bundestaga, a koja je sačinjena zbog navodnih separatističkih aktivnosti i insistiranja na temeljnom demokratskom načelu legitimnog predstavljanja Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ).

Ahmetović je rekao kako je cilj njemačkog kancelara Olafa Scholza da BiH postane članica EU kao i da se pokrenu postupci za brzi prijem u članstvo država Balkana.

"Pozicija federalne Vlade i Bundestaga u odnosu prema Zapadnom Balkanu, posebno BiH nikad nije bila jasnija. Kancelar Scholz želi pokrenuti ubrzan prijem u članstvo EU i integrirati šest balkanskih zemalja. On je bezrezervno opredijeljen za teritorijalni integritet i suverenitet BiH", istakao je Ahmetović.

Ranije je zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović (SPD) naveo kako Ahmetović u Bundestagu ima malo drugačiju ulogu od one specijalnog izaslanika budući da takva uloga ne postoji. 

U dokumentu rezolucije, do kojega je došao portal Istraga.ba, skandalozno je navedeno da "načelo legitimnog predstavljanja" treba odbaciti, a da bi stvaranje trećeg entiteta o kojem se govori ugrozilo teritorijalni integritet BiH. Rezolucija je srećom odbačena.

"Pozicija njemačke vlade je nedvosmislena. Mi stojimo na strani demokratskih sistema koji se temelje na građanstvu. Samo prevazilaženjem etničkih podjela u državi, će ona moći postići politički, društveni i ekonomski uspjeh", rekao je Ahmetović nedvosmisleno ponavljajući stavove unitarističkih bošnjačkih stranaka koje nastoje poništiti temlejna ustavna načela BiH.

Budući da su opći izbori u BiH raspisani, ali novac za njihovu provedbu još uvijek nije osiguran, Ahmetović podržava stavove visokog predstavnika u našoj državi da je financiranje izbora zakonska obaveza, te da je Vijeće ministara dužno odobriti novac za njihovo održavanje.

"Podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmita i dijelimo njegove stavove. Izbori u jesen 2022. godine u BIH će biti održani. Poduzet će se sve potrebne mjere. Mi kao SPD i ja kao glavni izvjestitelj njegove parlamentarne grupe za Zapadni Balkan također smo to veoma jasno istaknuli prošle srijede kada je Schmit bio gost Odbora za vanjske poslove", kazao je Ahmetović.

Istaknuo je da njemačka vlada stoji uz BiH i njen narod, kao i da je potrebno uvesti sankcije onima koji rade na njenoj dezintegraciji. Naravno, za to je optužio vodeće hrvatske i srpske političare, što je u skladu s dominantnim bošnjačkim političkim narativom.

"Najsnažnije osuđujemo pokušaje secesionizma. Dodik i Čović trebaju biti sankcionisani zbog pokušaja da podijele državu", zaključio je Ahmetović jednako kao što bi to zaključio i bilo koji drugi bošnjački političar.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:54