StoryEditor
Envera Selimović

Skandalozna objava sarajevske novinarke: "Građani BiH ne vjeruju Palmeru jer mu je žena Srpkinja"

Piše desk  /  30.10.2021., 21:32h
Brojanje krvnih zrnaca u “građanskom” Sarajevu...

Bh. novinarka Envera Selimović konstatirala je da Matthew Palmer teško da može biti neutralan te da to situaciju u BiH promatra beogradskim naočalama koje nosi skoro 30 godina jer je oženjen srpkinjom Danicom Damjanović.

Njezinu objavu bez uredničke intervencije prenosimo u cijelosti:

Kompletnu 30-godišnju karijerua Metjua Palmera, htio to ili ne, obilježilo je iskustvo iz Beograda, odnosno činjenica da ga se, makar i neformalno, smatra 'specijalistom za islam&ortodox societies' - zemlje uz koje se neizostavno pominju postomansko naslijedje i 'sukob' islama i pravoslavlja. Pritom je i beogradski zet.

“Od njega ne očekujem ništa, ali od njegove supruge mnogo” - Ivica Dačić poručio Palmeru: “Odakle ti je žena odatle si ti!”

Palmer stoga - što svjesno, što nesvjesno, situaciju u BiH promatra beogradskim 'naočalama.' Nosi ih skoro 30 godina, ne samo profesionalno nego i lično, nego i kao neko čija djeca su i Srbi.

U ovome nema ama baš niti jedne sporne stvari kada bi on bio tek pisac, što jeste, ili kada bi se bavio dalekim istokom, što i jeste.

Kada. pak, rješava probleme koji su i dirigirani iz 'njegovog' Beograda, teško je biti objektivan.

Jesam li ja jedina koja to tek sada otkriva i traži da se ukine BG vizura?

Glavnina službovanja Metjua Palmera, naime, bila je vezana za Beograd. Bio je zadužen za BiH. O Kosovu odlučivao u Rambujeu.

Za pretpostaviti je da se zbog poznavanja kulture pravoslavlja, nametnuo kao 'specijalista za 'muslim/ortodox relationship' jer je dobio i zaduženje da miri Turke i Grke na Kipru, a potom je bio zadužen za tri zemlje na Kavkazu - i tamo su 'Turci nabijali na kolac'.

Palmer jos od početka 90-ih uči srpski i vrlo je vičan srpskoj kulturi. Zahvalan je, kako je izjavio, pravoslavnom svešteniku u Njujorku. Učio je i grčki. Nije smatrao da treba turski da bi razumio odnose na Kipru.

Oženjen je Srpkinjom. Ima dvoje djece sa Danicom Damjanović, doktoricom iz Beograda.

I da je od kamena, teško da Metju Palmer, može biti neutralan. Čak i kada misli da jeste. Čak i da se trudi. Već 30 godina on misli na stanovit način, to je moralo postati dio njegovog 'habitusa', ma koliko se branio ili pokušavao biti objektivan i neutralan.

Slijede izvodi iz biografije. Link možete je naći na kraju teksta.

--------------------

Matthew A. Palmer je američki diplomata i pisac. Od 2018. godine obavlja funkciju zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan.

Oženjen je doktorkom Danicom Damjanović koju je upoznao 1994.g. za službovanja u Beogradu. Govori srpski jezik i u tome mu je, kako je rekao, pomagao pravoslavni sveštenik u Njujorku. Osim srpskog, govori i grčki jezik jer je službovao i u Nikoziji.

U ambasadi u Beogradu je od oktobra '93, gde je naredne dve godine radio kao analitičar ekonomskih i političkih prilika u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Stejt dipartment mu je takodjer poverio ulogu koordinatora američke politike prema Srbiji i Crnoj Gori, sa specijalnom odogovornošću za upravljanje krizom na Kosovu. Bio je zamenik šefa američkog izaslanstva na mirovnoj konferenciji o Kosovu, u Rambujeu kod Pariza.

Na Cipru se bavio izgradnjom bilateralnih odnosa između te zemlje i SAD. Radio je i na strategiji za podršku pomirenju između ciparskih Grka i kiparskih Turaka a potom je u administraciji predsjednika Buša bio savetnik za nacionalnu bezbednost na Egejskom moru (Grčka, Turska i Kipar), južnom Kavkazu (Gruzija, Armenija i Azerbejdžan), kao i nordijskim zemljama.

Na područje Balkana vratio se u julu 2011. godine kada je postao savetnik američkog ambasadora Vilijama Montgomerija (William Dale Montgomery) u Srbiji.

Njegova zaduženja su se odnosila na rukovođenje osobljem ambasade, te savetovanje ambasadora o svim aspektima bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

2016 je imenovan je za šefa kancelarije SAD za Jugoistočnu Evropu. Vodio je Kancelariju za evropske i evroazijske poslove odgovornu za sve aspekte američke politike na Zapadnom Balkanu, kao i za integraciju zemalja Europe koje još uvek nisu članice Europske unije.

Mathew Palmer je u kolovozu 2018. godine imenovan za zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove, te specijalnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan.

U svibnju 2016. godine američki ljubitelji trilera mogli su da kupe Palmerovu treću knjigu pod nazivom „The Wolf of Sarajevo“. Radnja je smeštena u Bosnu i Hercegovinu, dvadeset godina nakon završetka rata. Palmerov glavni junak se našao u misiji pomirenja naroda koju sabotira separatistička politika jednog od domaćih lidera.

Kada mu je State Department poverio ulogu savetnika u američkoj ambasadi u Beogradu, počeo je da uči srpski jezik. Kako je jednom prilikom kazao, u tome mu je pomagao pravoslavni svećenik u New Yorku.

Tijekom svog prvog boravka u Srbiji, Metju Palmer je 1994. godine upoznao Danicu Damjanović, liječnicu rođenu i odraslu u Beogradu. Danica je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno radi kao psihijatar u bolnici u Aleksandriji, u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Specijalizirala je dijagnostiku i liječenje mentalnih bolesti, poput depresije, anksioznih poremećaja, zloupotrebe supstanci i šizofrenije. Par ima dvoje djece, sina i kćerku.

Domaći tabloidi često su pisali o njegovoj povezanosti sa Crnom Gorom. Naime, obitelj Palmer ima kuću u mestu Dobre Vode kod Bara, gde provode veći dio ljeta.

17. travanj 2024 09:15