StoryEditor
ljubljana

Skandal u Sloveniji: U Narodnom muzeju najavljena izložba slika Picassa, Chagalla i drugih velikana, ispostavilo se da su sve krivotvorine

Piše Hina  /  09.06.2022., 11:48h

Otvaranje izložbe umjetničkih djela iz privatne kolekcije u ljubljanskom Narodnom muzeju otkazano je u zadnji trenutak kako bi se izbjegao skandal budući da su, prema tvrdnjama iskusnih stručnjaka, slike pripisane velikim majstorima "očiti falsifikati", prenose slovenski mediji.

Muzej je najavio da će na izložbi biti izloženo 16 umjetničkih radova iz privatne zbirke obitelji Boljkovac, a riječ je o djelima "priznatih slikara 19. i 20 stoljeća", među kojima se spominju Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miro i drugi. Međutim, istaknuti slovenski povjesničari umjetnosti i kritičari navode da je riječ o "očitim krivotvorinama", pa je otvaranje izložbe otkazano, prenijeli su slovenski mediji.

Ekspert s područja likovne umjetnosti Aleksander Bassin kazao je da su krivo atribuirane slike velikih majstora slikarstva falsifikati na prvi pogled i da bi to trebalo biti jasno i onima koji su upućeniji u slikarstvo, a ne samo stručnjacima.

Sasvim je moguće da se i u Sloveniji nađe poneka grafika vrhunskih europskih i svjetskih  slikara, ali ne i njihove originalne slike, a da je riječ o originalima, vrijedile bi milijarde eura, kažu kritičari i mediji, kritizirajući vodstvo muzeja.

Među slikama koje su trebale biti predstavljene su navodni radovi Pabla Picassa, Edgara Degasa, Henrija Matissea, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Miroa, Josepha Williama, Edvarda Muncha, Kazimira Maljeviča, Marca Chagalla i drugih.

Čini se da je najodgovorniji direktor muzeja Pavle Car, od kojega se sada traži ostavka zbog propusta koji je mogao izazvati kulturni skandal širih razmjera.

Mediji navode da je Car diplomirao računarstvo, a ima doktorat iz povijesti, kao kolekcionar sakuplja uniforme i odlikovanja te nema potrebna znanja za vođenje muzejske ustanove koja ove godine slavi 200 godina postojanja.

Car je na mjesto ravnatelja muzeja imenovan u vrijeme vlade Janeza Janše, a nova vlada Roberta Goloba najavila je provjeru i reviziju svih zapošljavanja i napredovanja u rangu javnih službenika i zaposlenih u državnoj upravi u protekle dvije godine te bi nakon analize trebala odlučiti je li u tom procesu bilo sve u redu.

Iz Janšine stranke već su ranije poručili da nova vlast time zapravo najavljuje "kadrovski tsunami", odnosno političku čistku.

Nova vlada odgovara da je sve po zakonu i ustavu i da su podaci o javnim službenicima koje su zatražili s podacima o njihovu zapošljavanju, napredovanju i plaćama javni, a revizija će obuhvatiti sve zaposlene od početka 2020. godine, dakle i one koje je dijelom angažirala vlada koja je prethodila Janšinoj, a vodio ju je premijer Marjan Šarec.

Direktor Narodnog muzeja Pavle Car kazao je u srijedu u izjavi za medije da mu je "iskreno žao" zbog nastale situacije te da je otvaranje izložbe odgođeno na "neodređeno vrijeme".

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 06:52