StoryEditor
kontroverze

Skandal u Italiji: Procurila snimka na kojoj Berlusconi zdušno podržava Rusiju i Putina, evo što je rekao

Piše desk  /  20.10.2022., 07:08h

Procurila je nova snimka tajnog razgovora lidera Forza Italije Silvia Berlusconija na kojoj on gorljivo brani Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Riječi bivšeg talijanskog premijera koji je pravomoćno osuđen na zatvor, a sad je lider stranke koju je osnovao i koja je dio pobjedničke desne koalicije. izrečene su u utorak, tijekom zatvorenog  skupa s upravo izabranim senatorima svoje Forza Italije u Montecitoriju.

Na istom je sastanku snimljen i kako se hvalio da mu je Putin čestitao rođendan tako što mu je poslao 20 boca votke, a da je on Putinu uzvratio s 20 boca Lambrusca te da su razmijenili "slatke poruke". Tu je snimku u utorak objavio talijanski La Presse.

U srijedu je isti portal objavio novu snimku na kojoj Berlusconi stranačkim kolegama objašnjava rat u Ukrajini čvrsto zagovarajući rusku poziciju o tome kako je došlo do invazije na suverenu državu.

"Znate li kako se dogodilo ovo s Rusijom? Ali za ovo vas molim maksimalnu diskreciju. Obećavate? (...). Bilo je ovako - 2014. u Minsku, u Bjelorusiji, potpisan je sporazum između Ukrajine i dviju novonastalih republika Donbasa za mirovni sporazum da kako se više ne bi međusobno napadali. Ukrajina baca taj ugovor k vragu godinu dana kasnije i počinje napadati granice dviju republika. Dvije republike trpe vojne gubitke koji, kažu mi, dolaze na 5, 6, 7 tisuća mrtvih. Dolazi Zelenskij, utrostručuje napade na dvije republike. Smrti se povećavaju", govori Berlusconi.

Otvoreno govori da je pravi Putinov cilj bio zauzimanje Kijeva i svrgavanje vlasti Zelenskog

Nastavlja:

"U očaju dvije republike šalju izaslanstvo u Moskvu i konačno uspijevaju razgovarati s Putinom. Kažu 'Vladimire, ne znamo što ćemo, ti nas brani'. On se protivi tim inicijativama, opire se, trpi jak pritisak iz cijele Rusije. I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju - trupe su morale ući u Ukrajinu, za tjedan dana stići do Kijeva, svrgnuti vladu, Zelenskoga i postaviti vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, i još tjedan da se vrate natrag."

Berlusconi, dakle, otvoreno govori da je Putinov izvorni cilj bio ulazak u Kijev i nasilno svrgavanje legalno izabrane vlasti Zelenskog.

"Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. Rat je, umjesto operacije od dva tjedna prerastao dvjestoipolgodišnji rat. Dakle, to je situacija"; rekao je Berlusconi.

"Ne vidim kako se Putin i Zelenskij mogu sjesti za pregovarački stol. Jer nema mogućeg načina. Zelenski, po mom mišljenju... zaboravite, ne mogu reći...", čuje se još kako govori Berlusconi.

Objava nove snimke izazvala je sinoć pravu političku dramu u Italiji.

Oglasila se i buduća premijerka Giorgia Meloni, čelnica stranke Braća Italije.

"Bila sam, jesam i uvijek ću biti jasna oko jedne stvari. Namjeravam voditi vladu s jasnom i nedvosmislenom vanjskopolitičkom linijom", rekla je Meloni dodavši da je Italija dio Europe i Euroatlantskog saveza.

"Svatko tko se ne slaže s ovim kamenom temeljcem neće moći ući u vladu, pod cijenu sastavljanja vlade. Italija s nama u vladi nikada neće biti slaba karika Zapada niti nepouzdana nacija", rekla je.

Inače, do ovog novog razvoja događaja na talijanskoj političkoj sceni, povezanog s Putinom i ratom u Ukrajini, Berlusconijev zamjenik u stranci Antonio Tajani koji je inače bivši predsjednik Europskog parlamenta, slovio je kao glavni kandidat za ministra vanjskih poslova.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 01:42