StoryEditor
bruxelles

Skandal u Europskom parlamentu: Bugarski zastupnik nacistički salutirao

Piše desk  /  17.02.2022., 13:40h
Bugarski zastupnik je kasnije poručio kako nije salutirao po uzoru na naciste već da se radilo o "običnom mahanju".

Bugarski europarlamentarac Angel Džambaski danas je napravio skandal u Europskom parlamentu koristeći nacistički pozdrav tijekom debate o presudi Europskog suda u kojoj se kritizira vladavina prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Njegovo ponašanje je odmah osudila talijanska grupa zastupnika "Renesansa" te su zatražili od predsjednika da sankcionira Džambaskog.

Bugarski zastupnik je kasnije poručio kako nije salutirao po uzoru na naciste već da se radilo o "običnom mahanju".

Džambaski je ranije napao svoje kolege u Europskom parlamentu i branio vladajuće stranke u Poljskoj i Mađarskoj, prije nego što je "pozdravio" potpredsjednicu EP-a Pinu Pijerno, koja je u to vrijeme predsjedavala na plenarnoj sjednici.

Ovaj političar iz bugarske nacionalističke stranke IMRO opisao je presudu kao "gnjusnu" i rekao parlamentu u Strasbourgu:

"Nikada vam nećemo dozvoliti da nam govorite što da govorimo i što da radimo. Živjela Bugarska, Mađarska, Orban, Fides i Europa nacionalnih država", poručio je.

Manfred Weber, predsjedatelj EPP-a, najveće grupacije u Europskom parlamentu, također je pozvao na sankcije za Džambaskog.

Europski sud pravde u Luksemburgu odbacio je jučer tužbe Mađarske i Poljske te je priopćio kako su nova pravila za kažnjavanje zemalja EU koje krše vladavinu prava u potpunosti zakonita.

Nakon ove odluke Bruxellesu također može uskratiti ili smanjiti EU fondove za one države za koje smatra da se ne ponašaju u skladu s pravilima, što se u posljednje vrijeme često odnosi na Poljsku i Mađarsku.

Dnevnik..ba

25. travanj 2024 14:04