StoryEditor

Skandal pri dodjeli stipendija u Jajcu: Hrvatske studente provjeravali, bošnjačke nisu

Piše D  /  12.06.2019., 07:06h

Jedan od uvjeta iz natječaja jeste i taj da podnositelj zahtjeva ne prima nikakvu drugu stipendiju.

Prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija roditelji petnaestak studenata hrvatske nacionalnosti jučer su se neugodno iznenadili. Naime, njihove djece nije bilo na popisu onih koji ostvaruju pravo na stipendiju, iako su ispunjavali sve uvjete iz natječaja i njihova imena su već bila na preliminarnoj listi.

Kao razlog za takvo postupanje  roditeljima je od strane općine Jajce obrazloženo da su njihova djeca već dobila stipendije od Republike Hrvatske, iako navedeni argument nije bio istinit.

Nakon negodovanja roditelja i pojašnjenja da se njihova djeca jesu prijavila na raspisani natječaj Republike Hrvatske za stipendiranje studenata Hrvata izvan RH, ali nisu među onima koji su ostvarili pravo na stipendiju Republike Hrvatske, općinski službenici su naknadno provjerili te navode i prihvatili prigovor roditelja, te na kraju omogućili i njihovoj djeci ostvarivanje prava na stipendiju.

Studenti Hrvati su provjeravani primaju li drugu stipendiju, dok s druge strane studenti Bošnjaci nisu, iako u Bosni i Hercegovini postoje razni fondovi iz Turske ((Turkiye Burslari) i arapskih zemalja  koji pozamašnim iznosima stipendiranju  isključivo bošnjačke studente, ali popisi studenata koji primaju stipendije od istih su tajni, odnosno nisu dostupan javnosti, ili su dostupno, ali se ne vrše provjere, pa je s te strane nemoguće ući u trag korisnicima tih stipendija. Mogućeje da su među njima i studenti iz Jajca koji istovremeno primaju i stipendiju od općine Jajce. Provjerava se isključivo popis studenata koji primaju stipendije od Vlade republike Hrvatske, piše portal volimjajce.com.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:39