StoryEditor
"vizionar"

Skaka predan Tužiteljstvu, očekuje se određivanje pritvora

Piše desk  /  24.05.2023., 12:14h

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, dužnosnika SDA, predan je danas u podnevnim satima u Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, nakon što su ga jučer uhitili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u akciji kodnog naziva "Vizionar".

Skaki će biti određeno zadržavanje 24 sata do odluke o eventualnom određivanju pritvora, prenosi Klix.ba.

Podsjećamo, akcija"Vizionar" se provodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi. Dakle, sva djela su vezana za korupciju kao i kod niza drugih dužnosnika SDA koji su uhićeni u posljednjih nekoliko tjedana.

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

Tu su brojne afere koje se vežu za njegovo ime i sumnje u namještene tendere prilikom organizacije EYOF-a, izgradnje javne rasvjete do Skakine vikendice u Trnovu, nezakonitog zapošljavanja, projekat dopremanja bolida formule E pokaznog vozila.

Inače, vrh SDA i predsjedniki te stranke Bakir Izetbegović godinama su se hvalili kako kontroliraju pravosuđe. Izgleda da su sad tu kontrolu izgubili.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:05