StoryEditor
ruski plinovod

Sjeverni tok 2 mogao bi dobiti dozvolu sredinom godine, čeka se Njemačka

Piše Hina  /  04.01.2022., 12:05h
Naftovod, koji je izgradio koncern na čelu s ruskim Gazpromom, dovršen je u rujnu prošle godine i čeka konačnu dozvolu njemačkog regulatora.

Plinovod Sjeverni tok 2, koji transportira ruski plin u Njemačku, mogao bi dobiti njemačku dozvolu za rad sredinom godine, rekao je izvršni direktor njemačke kompanije-suvlasnika projekta Klaus-Dieter Maubach.

Bundesnetzagentur je krajem prošle godine obustavio postupak izdavanja dozvole, zatraživši od operatera plinovoda da registrira ogranak u Njemačkoj koji bi trebao biti vlasnik dijela plinovoda na njemačkom teritoriju. Dodali su i da odluku o neće donijeti u prvoj polovini 2022.

To je dodatno pogoršalo ionako napete diplomatske odnose zbog prijetnje otvorenog sukoba Rusije i Ukrajine, potaknuvši nagađanja da bi se plinovod mogao iskoristiti kao poluga pritiska na Moskvu.

„Ne vidim traga političkom uplitanju, mrežna agencija razmatra predmete po planu. Dozvola bi mogla biti izdana sredinom 2022. Sjeverni tok 2 je važan”, rekao je čelnik njemačke energetske tvrtke.

Uniper spada među pet europskih energetskih kompanija koje su platile polovinu od 11 milijardi dolara troškova gradnje Sjevernog toka 2, zajedno s također njemačkom Wintershall Deaom, britanskim Shellom, austrijskim OMV-om i francuskim Engieom.

„Svaka mogućnost uvoza pomaže ublažiti situaciju na tržištu plina. Politički rizici, naravno, postoje - ako se sukob Rusije i Ukrajine zaoštri, cjevovod bi mogao postati meta američkih sankcija”, naglasio je šef Unipera.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:44