StoryEditor
Kim Jong Un nadgledao

Sjeverna Koreja vježbala ispaljivanje projektila koji mogu nositi nuklearno oružje

Piše hina  /  13.10.2022., 07:33h

Glasnogovornik američkog State Departmenta odbio je komentirati lansiranja i rekao kako je Washington i dalje usredotočen na blisku koordinaciju sa svojim saveznicima i partnerima kako bi se suočio s prijetnjama koje predstavlja Sjeverna Koreja.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nadgledao je lansiranje dviju strateških krstarećih raketa dugog dometa, izvijestili su danas državni mediji, nazvavši to testom za potvrdu pouzdanosti i djelovanja nuklearnog oružja. Probno lansiranje provedeno je jučer i imalo je za cilj "poboljšati borbenu učinkovitost i snagu" krstarećih projektila raspoređenih u Korejskoj narodnoj vojsci "za djelovanje taktičkog nuklearnog oružja", objavila je državna novinska agencija KCNA. 

Naglašavajući da je probno lansiranje još jedno jasno upozorenje njezinim "neprijateljima", vođa Kim Jong Un rekao je kako zemlja "treba nastaviti širiti operativnu sferu strateških nuklearnih oružanih snaga kako bi u bilo kojem trenutku odlučno odvratila bilo koju vojnu ili ratnu krizu te potpuno preuzela inicijativu u tome", navodi KCNA.

U ponedjeljak je KCNA izvijestila kako je Kim tijekom posljednja dva tjedna provodio taktičke nuklearne vježbe usmjerene prema Južnoj Koreji u znak prosvjeda protiv nedavno održanih zajedničkih pomorskih vježbi južnokorejskih i američkih snaga u kojima je sudjelovao nosač zrakoplova.

"Dva projektila su jasno pogodila metu udaljenu dvije tisuće kilometara"

KCNA je izvijestila kako su dva projektila, probno ispaljena tijekom jučerašnjeg dana, letjela 10.234 sekunde i "jasno pogodila metu udaljenu dvije tisuće kilometara". Glasnogovornik američkog State Departmenta odbio je komentirati lansiranja i rekao kako je Washington i dalje usredotočen na blisku koordinaciju sa svojim saveznicima i partnerima kako bi se suočio s prijetnjama koje predstavlja Sjeverna Koreja.

Sjeverna Koreja prvi je put testirala "stratešku" krstareću raketu u rujnu 2021., za koju su analitičari u to vrijeme rekli kako je to vjerojatno njihovo prvo takvo oružje s nuklearnom sposobnošću. Jučerašnje testiranje potvrđuje tu nuklearnu ulogu i da je operativno, iako je nejasno može li Sjeverna Koreja napraviti bojeve glave koje su dovoljno male za krstareću raketu.

Krstareće rakete su među brojnim manjim oružjem koje je Sjeverna Koreja nedavno razvila za nisko letenje i manevriranje s ciljem boljeg izbjegavanja obrane od projektila. Kim je prošle godine rekao kako je razvoj manjih bojevih glava glavni cilj. 

"Bila bi pogreška odbaciti nedavno sjevernokorejsko testiranje oružja kao hvalisanje ili zveckanje oružjem"

Sjevernokorejske krstareće rakete obično izazivaju manji interes od balističkih raketa jer nisu izričito zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa, koje mogu biti naoružane konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, posebno su destabilizirajuće u slučaju sukoba jer može biti nejasno koju vrstu bojeve glave nose, kažu analitičari.

"Sjevernokorejske krstareće rakete, zračne snage i taktički nuklearni uređaji vjerojatno su puno manje sposobni nego što propaganda sugerira. No bila bi pogreška odbaciti nedavno sjevernokorejsko testiranje oružja kao hvalisanje ili zveckanje oružjem", rekao je profesor na Sveučilištu Ewha u Seulu Leif-Eric Easley.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je jučer dugo odgađanu strategiju nacionalne sigurnosti u kojoj se Sjeverna Koreja spominje samo jednom, naglašavajući kako SAD imaju ograničene mogućnosti da obuzdaju njezin nuklearni i raketni program.

Daniel Russel, glavni američki diplomat za istočnu Aziju pod bivšim predsjednikom Barackom Obamom, rekao je kako je to zapanjujuće "ne samo zato što se olako prolazi pored stalne i egzistencijalne prijetnje, već i zato što se strategiju oblikuje kao 'traženje održive diplomacije prema denuklearizaciji', kada je Sjeverna Koreja tako uvjerljivo pokazala svoje potpuno odbijanje pregovora".

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 22:41