StoryEditor
napetosti na poluotoku

Sjeverna Koreja: "SAD su vojnim vježbama sa saveznicima gurnule situaciju do ekstremno crvene crte", SAD: "Nemamo neprijateljske namjere"

Piše hina  /  02.02.2023., 08:15h

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje priopćilo je u četvrtak kako su zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i njihovih saveznika gurnule situaciju do "ekstremne crvene crte" i prijete pretvoriti poluotok u "golemi ratni arsenal i kritičniju ratnu zonu".

U izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA stoji da Pjongjang nije zainteresiran za dijalog sve dok Washington provodi neprijateljsku politiku.

"Vojna i politička situacija na Korejskom poluotoku i u regiji dosegla je krajnju crvenu crtu zbog bezobzirnih vojnih konfrontacijskih manevara i neprijateljskih djela SAD-a i njegovih vazalnih snaga", rekao je neimenovani glasnogovornik ministarstva u izjavi.

U priopćenju se navodi ovotjedni posjet američkog ministra obrane Lloyda Austina Seulu. 

U utorak su Austin i njegov južnokorejski kolega obećali proširiti vojne vježbe i rasporediti više "strateških sredstava", poput nosača zrakoplova i bombardera dugog dometa, kako bi se suprotstavili sjevernokorejskom razvoju oružja i spriječili rat.

"Ovo je jasan izraz opasnog scenarija SAD-a koji će rezultirati pretvaranjem Korejskog poluotoka u golemi ratni arsenal i još kritičniju ratnu zonu", navodi se u sjevernokorejskom priopćenju.

Sjeverna Koreja će odgovoriti istom mjerom na sve vojne poteze Sjedinjenih Država i ima snažnu strategiju protudjelovanja, uključujući "najmoćniju nuklearnu silu" ako bude potrebno, dodaje se u priopćenju.

Više od 28.500 američkih vojnika smješteno je u Južnoj Koreji kao nasljeđe Korejskog rata (1950.-1953.), koji je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Prošle je godine Sjeverna Koreja izvela rekordan broj testiranja balističkih projektila, što je zabranjeno rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. 

Također je primijećeno kako je ponovno otvorila zatvoreni poligon za testiranje nuklearnog oružja, što je povećalo očekivanja nuklearnog pokusa prvi put od 2017.

U srijedu su Sjedinjene Države i Južna Koreja izvele zajedničku zračnu vježbu s američkim teškim bombarderima B-1B i nevidljivim lovcima F-22, kao i zrakoplovima F-35 iz obiju zemalja, prema južnokorejskom ministarstvu obrane.

"Kombinirane zračne vježbe ovoga puta pokazuju volju i sposobnosti SAD-a da osiguraju snažno i vjerodostojno prošireno odvraćanje od nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Bijela kuća: SAD nema neprijateljske namjere prema Sjevernoj Koreji

Bijela kuća u srijedu je odbacila optužbe Sjeverne Koreje da su zajedničke vojne vježbe u regiji provokacija i poručila kako Sjedinjene Države nemaju neprijateljske namjere prema Pjongjangu.

"Jasno smo dali do znanja da nemamo neprijateljske namjere prema DNRK (Sjeverna Koreja) i da tražimo ozbiljnu i održivu diplomaciju za rješavanje čitavog niza pitanja koja zabrinjavaju obje zemlje i regiju", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Komentar Bijele kuće uslijedio je nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje reklo da su vježbe Sjedinjenih Država i njihovih saveznika gurnule situaciju na "ekstremnu crvenu crtu" i prijete pretvoriti poluotok u "golemi ratni arsenal i kritičniju ratnu zonu".

U izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA stoji da Pjongjang nije zainteresiran za dijalog sve dok Washington provodi neprijateljsku politiku.

U priopćenju Bijele kuće ponovljena je spremnost SAD-a da se "sastane s predstavnicima DNRK-a u vrijeme i na mjestu koje im odgovara".

"Odbacujemo ideju da naše zajedničke vježbe s partnerima u regiji služe kao bilo kakva provokacija. To su rutinske vježbe, u potpunosti u skladu s prošlom praksom", rekao je dužnosnik.

Dodao je kako Sjedinjene Države nastavljaju blisko surađivati sa saveznicima i partnerima kako bi osigurali mir i stabilnost u regiji. 

"U isto vrijeme, nastavit ćemo raditi sa saveznicima i partnerima kako bismo u potpunosti proveli rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje odražavaju volju međunarodne zajednice i kako bismo ograničili sposobnost DNRK-a da unaprijedi svoje programe nezakonitog naoružanja i ugrozi regionalnu stabilnost", rekao je dužnosnik. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:43