StoryEditor
nova "igračka"

Sjeverna Koreja porinula prvu podmornicu s nuklearnim oružjem

Piše hina  /  08.09.2023., 16:00h

Sjeverna Koreja je objavila da je porinula svoju prvu podmornicu za taktički nuklearni napad, a Južna Koreja je odmah reagirala izjavom da Pjongjang preuveličava borbene kapacitete podmornice. Podmornica, čije je porinuće pratio predsjednik Kim Jong-un, bit će dio flote koja patrolira vodama između Korejskog poluotoka i Japana, objavili su državni mediji.

Svečanost porinuća, održana u srijedu, "najavila je početak novog poglavlja u snaženju ratne mornarice", prenijela je državna novinska agencija KCNA. "Opremanje ratne mornarice nuklearnim oružjem je bio u ovom trenutku hitan zadatak", rekao je Kim.

S brojem 841, podmornica nazvan Hero Kim Kun Ok po sjevernokorejskoj povijesnoj ličnosti, bit će jedno od glavnih "podmorskih ofenzivnih sredstava ratne mornarice" Sjeverne Koreje, poručio je Kim. Za sada se ne zna koliko projektila ta podmornica može nositi i ispaliti.

 

Reagirao Seul

Sjeverna Koreja je testirala veliki broj balističkih projektila lansiranih s podmornica (SLBM) i krstarećih projektila koji se mogu ispaljivati s podmornica. Također nije jasno je li Sjeverna Koreja u potpunosti razvila umanjene nuklearne bojeve glave potrebne za postavljanje na takve projektile.

Joseph Dempsey, vojni analitičar s Instituta za strateške studije u Londonu, napisao je na X-u da se čini da se radi o "modificiranoj" sovjetskoj podmornici klase Romeo te da je moguće da su fotografije koje su objavljene uređivane.

Glavni stožer južnokorejskih oružanih snaga ocjenjuje da podmornica u sadašnjem obliku "nije operabilno sposobna". Kim je prošli mjesec osudio najavu "banditskih šefova" SAD-a, Japana i Južne Koreje o zajedničkim vojnim vježbama.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 08:47