StoryEditor

Sjeverna Koreja ponovno testirala i ispalila dvije rakete u more

Piše D  /  10.08.2019., 08:08h

Najnovije lansiranje uslijedilo je ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je primio "vrlo lijepo pismo" od sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja ispalila je niz projektila i raketa otkako su se Kim i Trump na sastanku 30. lipnja dogovorili da će oživjeti zastale pregovore o denuklearizaciji.

Jedan američki dužnosnik rekao je da je ispaljen najmanje jedan projektil i da se čini sličnim prethodnim raketama kratkog dometa koje je ispalio Pjongjang, javlja Reuters.

Sjeverna Koreja je posljednjih tjedana četiri puta lansirala projektile kratkog dometa, a Trump je ocijenio da se radi o uobičajenim lansiranjima te da nije riječ o raketama dugog dometa.

Kim je u pismu Trumpu nedavna lansiranja projektila predstavio kao odmazdu za zajedničke vojne vježbe koje su izvodile Sjedinjene Države i Južna Koreja.

"Bio je nezadovoljan vojnim vježbama", izvijestio je američki predsjednik u petak i objasnio da je u četvrtak primio poruku, "zaista jako lijepu od počeka do kraja".

"Znate da ih ni ja nikada nisam volio", rekao je o vježbama i ponovno inzistirao na razumijevanju s prvim čovjekom Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Države i Južna Koreja odlučili su se za računalno simulirane vježbe kao alternativu prethodnim velikim vježbama koje su zaustavljene kako bi ubrzale razgovore o denuklearizaciji.

No Sjeverna Koreja takve vježbe tretira kao probu za rat čiji je cilj rušenje vodstva.

Projektil je ispaljen u zoru u subotu s područja oko sjeveroistočnog grada Hamhung, rekao je u priopćenju načelnik stožera Južne Koreje, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:10