StoryEditor

Sjeverna Koreja optužuje SAD za neuspjeh pregovora

Piše D  /  05.10.2019., 09:10h

Sjevernokorejski izaslanik optužio je Sjedinjene Države da su odgovorne za neuspjeh razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu koji su počeli u subotu u Stockholmu, nakon višemjesečnog zastoja i unatoč novoj eskalaciji raketnih testiranja Pjongjanga.

Američki i sjevernokorejski dužnosnici počeli su tijekom jutra u Švedskoj nuklearne pregovore, u izoliranom konferencijskom centru u predgrađu Stockholma. "Pregovori nisu ispunili naša očekivanja i na kraju su propali (...).

Za neuspjeh pregovora, koji nisu doveli ni do kakvog napretka, odgovorne su Sjedinjene Države koji nisu odustale od svog uobičajenog stajališta", rekao je Kim Myong Gil novinarima u Stockholmu.

"Sjedinjene Države su potaknule očekivanja prijedlozima fleksibilnog pristupa, novih metoda i kreativnih rješenja. Ali su nas jako razočarali i uništili naš entuzijazam kada ništa nisu stavili na pregovarački stol", dodao je.

Sjevernokorejski izaslanik Kim Myong Gil i američki Stephen Biegun sastali su se uz posredovanje švedskog posebnog izaslanika Kenta Haerstedta. Izaslanstvo Sjeverne Koreje, poznate i kao Demokratska Narodna Republika koreja (DPRK) kojoj je pod sankcijama zabranjen velik dio trgovine zbog nuklearnog programa, stiglo je u Švedsku pošto je Pjongjang neočekivano rekao da će se pregovori održati 5. listopada. 

Analitičari su rekli da se čelnici dviju zemalja suočavaju sa sve jačim inicijativama da postignu dogovor, premda je nejasno koje bi zajedničke osnove mogle biti pronađene nakon mjeseci napetosti i zastoja.

Američka vlada s nestrpljenjem je iščekivala da Sjeverna Koreja pristane na nastavak dijaloga koji je na mrtvoj točki nakon neuspjeha summita u Hanoju krajem veljače na kojemu su sudjelovali Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un. 

U utorak je sjevernokorejska diplomacija objavila nastavak razgovora potkraj tjedna, što je SAD odmah potvrdio. Kim Myong Gil je uoči dolaska u Švedsku rekao da ima "velika očekivanja" od razgovora. Sjeverna Koreja potom je objavila u četvrtak da je uspješno s podmornice lansirala novi balistički projektil (SLBM) kako bi ojačala svoju obranu i odvratila prijetnje iz inozemstva, uoči najavljenih nuklearnih pregovora s SAD-om. 

Trump je novinarima u Washingtonu ublažio značaj sjevernokorejskih testiranja i rekao da će se pregovori bez obzira na to održati, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:51