StoryEditor

Sjeverna Koreja obnavlja poligon za lansiranje raketa

Piše D  /  06.03.2019., 08:03h

Fotografije su snimljene samo dva dana nakon što su čelnici SAD-a i Sjeverne Koreje okončali pregovore bez dogovora o denuklearizaciji.

Balističke rakete

S područja Tongchang-ri do sada su se lansirali samo sateliti, ono nikad nije korišteno za lansiranje balističkih raketa.

Rastavljanje baze (slika dolje) započeto je prošle godine, ali je stalo kada su krenuli pregovori između Trumpa i Kim Jong-una. Sam čin demontaže shvaćao se kao korak prema izgradnji povjerenja između dviju vlada

.

Obnova objekata

No, satelitske snimke pokazuju kako se stvari razvijaju u suprotnom smjeru, odnosno da se vidi značajan napredak u obnovi objekata na lansirnom području Sohae u Tongchang-riju. Sohae je od 2012. godine glavno lansirno mjesto za satelite, koje se ponekad koristilo i za testiranje rada motora projektila, ali nikad za lansiranje balističkih raketa.

"Radi se o značajnoj razlici”, rekla je Jenny Town, urednica 38 North, mrežne stranice koja se bavi političkom analizom zbivanja u Sjevernoj Koreji.

"Vrlo je vjerojatno da Sjeverna Koreja ovu obnovu ne doživljavaju kao aktivnost u svom raketnom programu, već kao rad na civilnom svemirskom projektu“, dodala je.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:53